In legatura cu ceea ce a declarat directorul general al INCDFP duminica seara la emisiunea ZigZag pe Antena 3, trebuie facute niste observatii.
1. Din datele, bazate pe informatii istorice, in special pentru ultimii 600 de ani (mai precise pentru ultimii 300 de ani), rezulta ca in fiecare secol in zona Vrancea se produc 3 seisme majore, cu magnitudinea egala sau mai mare de 7,0 pe scara Richter (ma refer la scara Richter, nu la magnitudinea moment Mw). Dintre aceste 3 cutremure, 2 evenimente par a avea magnitudinea egala sau mai mare decat 7,2 grade pe scara Richter. Unul dintre aceste evenimente poate atunge o magnitudine de 7,4-7,7 grade pe scara Richter. Maximul istoric cunoscut apartine seismului de la 1802, creditat cu o magnitudine de circa 7,7 grade pe scara Richter.
2. Continuand ideea de mai sus, rezulta ca dintre cele 3 mari seisme din fiecare secol, unul va avea o magnitudine foarte mare, in jur de 7,5 grade pe scara Richter. Prin urmare, unul dintre cele 3 seisme puternice din acest secol (fie cel prognozat pentru perioada 2006-2024, fie cel din ciclul urmator, 2040-2057, fie al treilea din jurul anului 2080) va avea, probabil, o magnitudine de 7,4-7,6 grade pe scara Richter. Nu trebuie sa ne facem iluzii ca noi, sau copiii nostri, ori nepotii, vom sau vor scapa fara sa prinda un asemenea eveniment major.
3. Exista o tendinta de alternanta in aparitia socurilor vrancene majore, alternanta care s-ar manifesta atat pentru valoarea de magnitudine, cat si pentru adancimea la care se genereazam ruperea. Astfel, 2 cutremure majore consecutive nu apar la acelasi etaj de adancime, si de regula nici cu aceeasi magnitudine. In etajul superior (70-110 km) poate sa apara un eveniment de maxim 7,2-7,3 grade pe scara Richter. In etajele mai adanci (110-140 km, 140-170 km) apar alte 2 evenimente de magnitudine 7, dintre care unul foarte puternic (magnitudine in jur de 7,5 grade, ca in 1738, 1940 sau \"cutremurul cel mare\" din 1802).
4. Avand in vedere aceste aspecte, studiile actuale sugereaza faptul ca urmatorul mare cutremur se va produce, oricum, la o adancime mai mare decat a celui din 1977; nu este insa sigur daca ruperea va avea loc la 125 km sau la 150 km adancime. Acest lucru este important prin prisma elementelor de directivitate. Un cutremur produs la 150 km adancime are o directivitate neta spre Moldova, afectand mai grav orasele Focsani, Iasi, Chisinau. Pentru un seism de la 125 km exista insa mari semne de intrebare, e o anumita ambiguitate, se pare, constatata pentru seisme moderate mai vechi generate la aceasta adancime.
5. Este cert faptul ca pana in 2024 vom avea un cutremur vrancean de magnitudine egala sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter. Daca acest cutremur va depasi \"pragul psihologic\" de 7,0 grade pe scara Richter...ca sa citez un clasic in viata, \"om vedea\". Dar e bine sa fim pregatiti, sa constientizam ca mai devreme sau mai tarziu tot vom trece printr-un cutremur important, mai mare sau mai mic, dar oricum un eveniment semnificativ. Discutiile despre cat de mare va fi, fireste, sunt interesante pana la un punct (ca pasionat de fenomene spectaculoase, ma mai ambalez si eu), dar ele nu sunt foarte practice decat in masura in care putem constientiza pericolul care ne ameninta, care este un pericol nu iminent (pe termen scurt), ci pe un termen mai lung, de ordinul a 3-5-10 ani, ramane de vazut cat mai rezista pamantul in adancurile Vrancei.