• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Informatii despre cladiri

da dar in 77 un bloc facut in anii 60 avea maxim 17 vechime. acum au 40,50 de ani vechime...:sad: nu conteaza asta?
 
Multumesc de raspuns, dar, aveti idee cum putem proceda pt a solicita o expertiza a cladirii? Dar daca banuim ca anumiti vecini au facut modificari in apartamente?

cred ca asociatia de proprietari tb sa faca o cerere de expertizare la primarie.
 
Salut,
Nu sunt specialist in constructii sau related si tocmai de aceea doresc sa postez aici.
As avea nevoie de un sfat de la cei care se pricep mai bine ca mine.
Ma intereseaza achizitionarea unui apartament (in Bucuresti) in viitoarul foarte apropiat. Riscul seismic conteaza foarte mult in criteriile de alegere.

As dori un fel de checklist sau ce trebuie urmarit la un bloc ca sa fie mai rezistent. Bineinteles ca niciodata nu se stie exact, dar oricum.


Eu m-am gandit asa:
- construit dupa 1978 (sa zicem 78-90);
- sa nu aiba spatii comerciale la parter sau daca are sa fi fost de la inceput acolo (nu modificari ulterioare);
- am inteles ca obiecte mari/inalte pe acoperis (antene etc) pot fi de asemenea foarte periculoase. Este adevarat?
- etajul conteaza, unde ar fi mai bine?
- cartierul/zona conteaza?

Cum sunt blocurile de 4 etaje construite pana in 90\' din pdv seismic? Am inteles ca ar fi foarte bune. Este adevarat?


Multumesc
 
Mi se pare deosebit de utila discutia despre diferitele tipuri de cladiri si comportamentul/rezistenta lor in caz de cutremur. Evident ca pentru un neofit in domeniul constructiilor, cum sunt eu, subiectul cel mai arzator este cel legat de siguranta/nesiguranta blocului in care locuiesc. Pe lista primariei nu l-am gasit....Am dat insa peste cateva din apropiere, despre care insa se spune ca nu au fost expertizate conform normativelor actuale si sunt plasate, generic, in in categoria \"urgente\". As vrea sa stiu daca blocul in care locuiesc si care este vis-a-vis de INCERC a fost pana la urma incadrat intr-o categorie de risc ? De asemenea, m-ar interesa sa aflu in ce tip de constructie se incadreaza? Stiu ca este construit pe grinzi. In apartament sunt 2-3 pereti f. tari (greu de pus un tablou!), altii sunt din caramizi mari de BCA, iar cei care despart dormitoarele sunt ridicol de subtiri (din nu stiu ce, care se crapa si cand, accidental, se tranteste usa).
Presupun ca este vorba de acel tip de constructie \"mixta\", alcatuita din cadre si placi de beton armat, despre care s-a vorbit la un moment dat?! Nu?! Multumesc anticipat celor vor avea amabilitatea sa ma edifice un pic...
 
Dragi specialisti,

Am o mare problema...
Apartament in bloc S+P+3 - 1936, 4 apartamente/etaj, amprenta la sol undeva la 250mp, dreptunghiular spre patrat, cadre de beton armat, cred ca planseele sunt tot din beton. A trecut fara deteriorari peste cutremurele anterioare. Nu sunt niciun fel de fisuri vizibile.
Va rog, urgent parerea. Sunt in tratative de achizitionare a unui apartament.
Multumesc mult!
 
Parerea mea este ca cel mai bine ar fi sa angajezi o expertiza, un inginer care sa evalueze cladirea, sa se uite acolo unde stie el ca ar putea fi puncte vulnerabile.
 
Dragi specialisti,

Am o mare problema...
Apartament in bloc S+P+3 - 1936

parerea unui nespecialist: eu nu mi-as lua ap intr-un bloc atit de vechi, oricit de bun ar fi acum, daca am de gind sa ma prinda batrinetea in el. peste hai sa zicem 20 de ani va fi atit de ”batrin” incit va deveni nesigur nu neaparat in caz dse cutremur. si nu se stie daca as mai avea posibilitatea sa-l schimb, cine l-ar mai cumpara? as mai avea bani de altul? eu mi-as lua unul nou acum..
 
Multumesc pentru raspunsuri...Ce ziceti voi e corect...si prudent...insa intervin si alte date in decizie...banii disponibili acum.....familia.....etc....
 
eu zic ca ai pierde mai mult daca te gindesti numai la bani acum. daca tot s-a dat drumul la programul ala cu prima casa, poate te inscrii acolo si obtii diferenta de bani ca sa-ti iei ceva mai sigur
 
am si eu o nelamurire: acum citiva ani, cind am renovat in casa, unul dintre muncitori mi-a spus ca el a lucrat la blocurile din zona, si mi-a explicat ce sint gaurile de circa 10 cm diametru ce se gasesc in peretii apartamentului (cica ar fi locurile de trecere ale buloanelor ce tineau cofrajele la turnare). cu toate astea, nu stiu ce fel de structura are blocul meu (cadre sau pereti turnati,...) si cit de sigur poate fi la 7+. mentionez ca blocul este din 77-78, zona iancului-pantelimon (in 78 m-am mutat si abia fusese terminat, deci nu stiu cit a durat constructia; am inteles ca ar fi fost facut pentru MAI), am trecut prin cutremurele din 86 si 90 fara nici un fel de crapatura sau alte probleme (in afara spaimei. stau la 8/10).
ma poate lamuri cineva asupra acestor aspecte ?

multumesc,
 
In general ceea ce s-a construit pentru armata, militie si securitate, aviatie, s-au lucrat ingrijit. Cel putin cei de la armata stiu ca au refuzat in multe cazuri blocuri construite pentru ei, pe diverse motive: ca erau baile prea mici sau nu aveau balcoane, etc. Mai ales avand in vedere ca s-a terminat de construit in 78 fii sigur ca l-au construit ingrijit, dupa dezastrul din 77 nu isi permitea nici un inginer constructor sau arhitect sa pateasca ceva blocul pe care l-au construit. Nu de alta, dar cel responsabil de blocul din Militari care s-a rasturnat la cutremur a infundat puscaria...

Deci eu zic sa stai linistit, chiar daca esti la 8 din 10 :((
 
Hmm, înseamnă că de-aia la mine în cartier blocurile pentru şmecheri (a se citi armată) sunt cele mai scumpe chiar dacă unele sunt vechiuţe bine.
 
multumesc. sper ca nu intind coarda prea mult daca va intreb: este adevarat ca la unele blocuri (construite in acea perioada) s-a adoptat un sistem inovator (la acea vreme) bazat pe bile/role undeva in fundatia blocului....stie cineva CUM pot recunoaste/afla daca este si cazul blocului in care stau? blocul este cu 10 etaje si are o singura scara fiind plasat ca si \"umplutura\" in spatiul in care s-a construit (de jur imprejur am numai blocuri cu 3-4-5 scari) se poate vedea \"sistemul\" daca ma uit prin subsolul blocului? dupa ce sa ma uit?
 
Din cate stiu nu s-a folosit asa ceva nici la blocurile turn de pe Pantelimon. Ce stiu este ca un astfel de sistem a fost folosit la constructia InterContinentalului (de catre japonezi) si unele susrse spun ca si cladirea veche a spitalului Coltea ar fi construit pe niste busteni de stejar care ar avea efectul unor role in caz de seism.

In rest nu am auzit sa se fi folosit sistemul asta la alte cladiri.
 
multumesc. sper ca nu intind coarda prea mult daca va intreb: este adevarat ca la unele blocuri (construite in acea perioada) s-a adoptat un sistem inovator (la acea vreme) bazat pe bile/role undeva in fundatia blocului....stie cineva CUM pot recunoaste/afla daca este si cazul blocului in care stau? blocul este cu 10 etaje si are o singura scara fiind plasat ca si \\"umplutura\\" in spatiul in care s-a construit (de jur imprejur am numai blocuri cu 3-4-5 scari) se poate vedea \\"sistemul\\" daca ma uit prin subsolul blocului? dupa ce sa ma uit?

Stiu sigur ca Palatul CFR de la Gara de Nord este construit asa!
 
Daca nu ma insel, Sever spunea pe undeva pe aici ca Intercontinentalul pe bile e doar o poveste:)
Cunosteam pe cineva care locuia intr-un bloc pe Bd Muncii, din cele construite dupa \'80, si spunea ca blocul este cu fundatia pe bile. Cat o fi de adevarat, nu stiu.
 
Despre Inter nu stiu cu siguranta, dar despre Coltea da. Dar nu am gasit in nici un studiu, etc sa se specifice ceva de genul asta la cladirile noi.
 
Despre cladirile noi, eu una nu am aflat decat ca imobilele inalte de birouri care se fac acum sunt cu fundatii pilonate. Despre bile / role, nu am mai auzit nimic. Citisem mai demult si despre o inventie a unui inginer roman, o fundatie cu un sistem de amortizare. Probabil ca e prea scump, si acum banu\' e totul.
 
cum fum fara foc nu iese, sper ca zvonurile astea sa fie totusi reale insa \"bine pazite\"; oricum, daca ar fi adevarat, asta ar trebui sa ne linisteasca putin.... mai ramine figura cu \"ruptura\" ce se poate produce la balans la nivelul 4-5/10 al blocurilor (ma refer la ceva citit mai demult si care spunea ca blocurile din \"placi\" sint adevarate castele din carti de joc)
 
Back
Sus