• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Informatii despre cladiri

Poate intereseaza pe cineva.....Am trimis mail la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si am primit raspuns in aceeasi zi(incredibil avand in vedere ca suntem in Romania) si am primit datele de contact ale expertului care a efectuat expertiza cladirii in 1996. Asa ca am pus mana pe telefon si am vorbit cu omul. Pentru toti cei care si-au gasit cladirea pe acea lista de urgente la categoria U3(am vazut ca mai era cineva pe acest site cu aceeasi problema) poate sa stea linistit ca blocul nu are nici o problema, omul mi-a explicat ca dupa aceasta expertiza chiar daca blocul nu avea nimic trebuia sa o incadreze la una din cele 3 categorii(U1,U2 sau U3) si binenteles ca o incadra la ultima categorie respectiv U3.Problema ar fi poate pentru cei care au U1(acolo erau incadrate cladiri cu ceva probleme) . Despre U2 nu am intrebat in mod special dar am inteles ca facea referire la probleme mai putin grave si urmau sa aiba interventii abia dupa ce cladirile de la U1 erau rezolvate. Sper ca va fi de ajutor si pentru altii ceea ce am aflat.
In legatura cu Cartea Tehnica a Imobilului am inteles ca de la primarie se pot afla mai multe(ICRAL-ul era in subordinea primariei), am scris si astept un raspuns, dar se pare ca ograda lui Oprescu nu e la fel de bine organizata ca cea a lui Blaga.
 
Alleycat, ma bucur ca ai reusit sa afli informatiile de care aveai nevoie si ca nu sunt probleme. Si este o bila alba faptul ca cei de la minister au fost deschisi si ti-au raspuns atat de rapid. Deci, este o speranta de normalitate :)
 
buna ziua. vreau sa-mi cumpar un apartament in Bucuresti si am de ales intre un p+6e(ultimul etaj e mansarda) in Militari aproape de autostrada spre Pitesti iar altul in Titan de p+11e. cel de 11 etaje este mai apropiat de metrou dar cu mai multe etaje si cu parcari subterane. stiu ca in Titan acceleratia terenului ar fi ceva mai mica(250 fata de 280 in Militari) dar nu stiu cat de mult impact ar avea aceasta. ambele blocuri sunt terminate in 2009 , defapt inca mai se lucreaza la finisaje. nu prea am incredere in constructii dar nici alea vechi nu imi inspira incredere avand in vedere ca nu au fost construite fara cutremure mari in minte si pe langa asta au suferit si o gramada la atatea.
sa riste oare dezvoltatorii imobiliari vietile atator oameni pentru niste bani ? am citit undeva ca ar fi doar 30% costurile pt rezistenta blocului restul fiind pt finisaje. cel mai periculos mi se pare insa inconstienta vecinilor care modifica apartamentele fara autorizatie. in blocul in care locuiesc acum toti(in afara de noi) au largit bucataria spargand 2 debarale intre care era un stalp maree , eu inca il mai am dar ceilalti nu. multi imi zic ca era gol pe dinautru dar tot era beton armat. un vecin de langa mine de la ultimul etaj(4) a pus pe hol un stalp de beton armat pe care l-a spart din casa. terifiant sa treci zi de zi pe langa el :27:.
ambele blocuri noi am observat ca au stalpi imensi. cel din Militari are caramida la exterior iar cel din Titan BCA. peretii cred ca sunt din rigips fiind foarte subtiri si daca chiocan in ei par goi , daca ii lovesc tare cred ca o sa cada. ma gandesc ca asta este un lucru bun avand in vedere ca toti tampiti ii vor sparge. stalpii de beton armat nici nu cred ca te poti atinge de ei la cat de imensi mi s-au parut pe langa cei din actualul apartament.
va rog sa-mi spuneti care e o alegere mai buna avand in vedere ca sunt speriat de moarte de cutremur :). avem si noi capitala in cel mai idiot teren posibil . acum locuiesc in Calarasi si am observat din harti ca este ceva mai ferit dar tot atinge un VI-VII pe Mercalli chiar VIII la unul ca in 1802.la cel din aprilie nici nu am crezut ca e cutremur, credeam ca imi misca cineva de langa mine biroul intetionat, in rest absolut nimic nu s-a miscat:worthy:, cred ca II avand in vedere ca nimeni de jos nu l-a simtit. vecinul de la 2 a spus ca stalpul din debarele din bucatarie era o aerisire si ca nu avea cum sa fie de rezistenta dar eu il vad pe cel de pe hol si mi se pare cam de rezistenta :27: .
am atasat schita apartamentului si stalpul de pe casa scarii :
[attachment=5192:200908/post_2083_1250957689_175823b5a1ccb8a005ed7203b69cad1a.attach][attachment=5193:200908/post_2083_1250957792_abeee8dcaee57cea8ddd05ddfa112ded.attach]
imi cade blocul la un cutremur puternic ? :26: ce ziceti ? :30:
 
nu prea ne-ai dat detalii despre blocul in care locuiesti. ce inaltime are? e din cadre sau din placi?
 
nu stiu din ce este facut blocul vechi dar are 4 etaje. despre alea noi nu poti sa-mi dai nici un sfat ? :)
 
In principiu, blocul de 4 etaje nu prea are ce pati la un cutremur.
Cit despre cele noi, eu l-as alege pe cel de 6 et, pt ca e mai stabil si pt ca in cazul unui cutremur nu se leagana atat de tare ca cel de 11 etaje. (ca sa tin cont doar de criteriul impus de tine).Dar tu stii mai bine ce vrei. Te sfatuiesc ca pt fiecare sa faci o lista cu ce avantaje are si ce dezavantaje. si alege in functie de asta. Nu e normal sa alegi o locuinta doar dupa rezistenta la cutremur. Un cutremur te poate prinde oriunde altundeva si atunci ai renuntat la niste comoditati, pt ce?
 
Oricum, din cate inteleg eu, daca sunt terminate in 2009 nu ar trebui sa-ti faci probleme pt rezistenta lor. Daca s-au construit cat de cat corespunzator, ar trebui ca viitorul cutremur major sa constituie doar o zgaltaiala puternica si o sperietura, insa fara efecte notabile asupra cladirii. Sunt, totusi, constructii care ar trebui sa respecte ultimele standarde si care nu au fost afectate de seismele puternice din trecut.
 
are vreo importanta ca are parcarea subterana ? :) ma gandesc ca trebuie sa mai sustina inca cateva niveluri grele avand in vedere ca masinile au o gramada de tone :30:.
 
Nu ar trebui sa aiba. In principiu a fost calculat si pt asta.
 
Daca poti intereseaza-te si cine a construit blocul, am inteles ca unele firme turcesti care au construit pe la noi nu au fost chiar ok la capitolul calitate.
In rest eu as alege Titanul ca zona, in ultimi ani a devenit super fain; ca sa intelegi fa o plimbare prin parcul IOR(actual A.I. Cuza)
Bafta.
 
constructorul la blocul de 11 etaje(rasarit de soare) este Conarg iar la cele de 6 etaje(militari residence) nu stiu dar era un tip pe santier si zicea ca el e :27: desi era cam tanar sa finanteze un proiect asa mare :30::27:. m-a bagat la banuieli :).
 
mai cerceteaza, nu te lasa intimidat. mai intreaba si pe altii. ala o fi vrut sa te impresioneze
 
Eu sunt aproape convins ca la un viitor cutremur vrancean de peste 7.2, peste 30% din cladiriile construite in Bucuresti dupa \'92-\'93 vor fi afectate serios. Inlcusiv, cateva mari de peste 16 etaje. :)
Apoi, la organele in exercitiu cu autorizatiile de constructie si verificari, o sa fie \"deranj\" mare... Ma rog, dupa ce se vindeca ranile...
 
constructorul la blocul de 11 etaje(rasarit de soare) este Conarg iar la cele de 6 etaje(militari residence) nu stiu dar era un tip pe santier si zicea ca el e :27: desi era cam tanar sa finanteze un proiect asa mare :30::27:. m-a bagat la banuieli :).

uita-te si pe forumul softpedia, sunt discutii despre fiecare din aceste ansambluri. cred ca-ti vei putea face o idee (desigur, n-o sa iei de bun chiar tot tot ce se zice pe-acolo:)).
http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=366
 
Nu va luati dupa acele harti cu acceleratii pentru Bucuresti, nu sunt legal valabile, nu se aplica nicaieri si nu au calibrare de seism puternic.
Stalpul care se vede in poza era o aerisire, ciudata si groasa ce-i drept fara armaturi longitudinale continuate intre etaje, deci era un prefabricat sau improvizatie sa fie golul de aerisire acolo.
Criteriile de alegere la blocuri noi nu pot fi cu datele de acum in functie de cartier luate din harti ci dupa calitatea proiectului si executiei, teoretic nu ar trebui sa difere mult intre ele. Dar daca este Romania pot sa fie si prostii. Numele proiectantului si al firmei de proiectare pot spune ceva, ar fi bune niste poze de pe parcursul lucrarilor.
Puteti testa desteptaciunea si buna credinta, dar sa intrebati pe unul care sa fie inginer de al firmei, nu un imobiliar: intrebati-i la cat este calculat blocul...daca va spune ca la 8 sau 8,5 ori 9 Richter precis este ageamiu si nu stie carte de loc, deci fugiti, sefii lui pot fi si mai prosti !!! . Daca spune ca la 0,24 g, si interval mediu de recurenta 100 de ani, perioada de colt Tc 1,6s., dupa Codul P100-1/2006, poate stie ce spune si asa ar trebui sa fie.
Etajele ultime pun probleme de toate felurile, cald si frig, infiltratii, acces greoi, balans la seism. Uneori au mai redus prea mult dintre elementele portante si pot sa dea efect de lovitura de bici. Cu toata disperarea, nu va luati doar dupa denumiri de \"Rasarit de soare\", \"Lacul cu ratza sub geam\" etc, ratza vine cu tzantzari si miros de balta etc, consultati datele tehnice, cu cineva calificat tehnic de fata, firma de baza nu agentia ar trebui sa vi le arate, de acum toate acestea noi ar trebui sa aiba cartea tehnica. Nu va uitati doar la culoarea faiantei, uitati-va daca este corect pusa si lipita.
 
chiar Rasarit de soare se numea ansamblul de 11 etaje :26: . chiar daca mi-ar spune cineva datele tehnice cine naiba stie defapt cum au decurs lucrurile pe santier. pe hartie toate sunt perfecte :) altfel nu se datea autorizatia. nu pot sa cred ca macar un ingier nu stie lucrurile alea pentru ca eu un om obisnuit am citit legea si le stiu. partenerei i-a placut mai mult aici asa ca am facut o rezervare la etajul 7. balansul puternic nu ma deranjeaza atata timp cat nu cade blocu :27: avand in vedere ca nu o sa am mobilier greu gen dulapuri sau biblioteci. poze de la construire sunt pe www.rasarit-de-soare.ro si am mai gasit cateva pe panoramio : http://www.panoramio.com/photo/19957561,http://www.panoramio.com/photo/15567518,http://www.panoramio.com/photo/15567634. toata lumea zice ca astea noi o sa cada primele :27: dar eu am mai multa incredere in ele avand in vedere ca acum fenomenul este mai studiat si legea mai stricta. cele vechi chiar daca sunt facute ca la carte tot sunt mai vulnerabile avand in vedere si numarul de cutremure prin care au trecut si normele din trecut. cladiri joase in Bucuresti nu prea sunt , cu atat mai putin noi :30: si alea care sunt de obicei nu sunt pentru cineva fara masina.sa riste oare Conarg (constructorul) viata unui numar atat de mare de oameni ? :26: doar daca cade Rasarit de Soare numarul mortilor ar fi de peste 2 ori mai mare decat a fost in 77. tot ce am gasit in memoriul tehnic suna asa :
5.03 Sistem constructiv
Constructia noua Ds + P + 11E va avea o structura din beton armat monolit cu zidarie de
umplutura din beton celular autoclavizat(BCA) 30 cm grosime sau similar la exterior si compartimentari
interioare cu pereti de gips-carton, diafragme din beton armat cu latime de 25cm, 30 cm, 40 cm, 50cm si
planseu de 20cm, cu acoperisul tip terasa necirculabila.
Din pilele din beton armat se vor lasa mustati orizontale de armatura la fiecare 3 asize pentru
solidarizarea acestora cu zidaria exterioara.
Planseele suprastructurii vor avea grosimea de 20cm (cel peste adapostul civil fiind de 30 cm) iar
rampele scarii vor fi de 15cm grosime. Peretii subsolului si planseul armat formeaza o cutie rigida din
beton armat, cu grosimea de 30cm, peretii adapostului civil fiin de 40 de cm iar planseul de 30 cm.
Terasamente si fundatii.
Se realizeaza o imbunatatire a terenului de fundare prin executia unor coloane balastate in
tehnologia Bauer-Germania peste care se asterne un radier de beton concasat de 90 cm grosime.
Fundatia cladirii va fi compusa dintr-un radier general de 100 cm grosime in zona corpurilor de 11 nivele si
40 cm grosime in zona de parcaj cu un caroiaj de grinzi de fundatie inglobate in acesta.
Intre subsol (parcaj) si parter (apartamente) se va aplica termoizolatie cu o fata finita -8cm pe
intradosul placii -cota +0.90.
Acoperisul va fi terasã necirculabilã. Se vor prevedea lucrari de hidroizolatie si termoizolatie pentru
obtinerea confortului termic corespunzator. Terasa se va hidroizola cu memebrane polimero - bituminoase,
lipite la cald peste care se va aplica o sapa de mortar de ciment de 3cm grosime.
 
sever sunteti Dr. ing. Emil Sever Georgescu ? :) v-am vazut de o gramada de ori la televizor. stiti ceva despre acest ansamblu \"Rasarit de Soare\" ? sau despre oricare alt ansamblu ? se construiesc bine ? ii controleaza cineva ? :30:
ma uitam la o scara a japonezilor si in dreptul 0,24 g nu scria ca ar trebui sa cada cladiri doar avarii grave in cele prost construite. chiar la USGS intre 18-34 g e trecuta o intensitate VII. atat de prost este pamantul din Bucuresti incat la 0,24 se pot prabusi cladiri noi ?
am atasat si tot memoriul tehnic poate este mai de folos.
[attachment=5318:200908/post_2083_1251457258_94bab924618e50ee893395dbbb5e1df8.attach]
 
Ma ingrijoreaza sa vad un memoriu tehnic sumar la partea structurala si cu unele deficiente de limbaj dar si cu prea putine referinte la codurile aplicate la proiectul de rezistenta, inclusiv ceva greseli sau scapari. Nu sunt prea multumit de expresii ca \"radier din beton concasat\" ?? , poate agregatele sunt concasate, tehnologia germana nu asigura neaparat rezistenta ansamblului structura-infrastructura-teren. Imbunatatiri cu pietris batut erau faima regimului trecut, dar nu imi plac la structuri inalte, preferam piloti de beton armat sub radier. Despre \"mustati lasate in pile\" ? probabil stalpi, alta stangacie etc.
Dar proiectul a fost probabil facut de ingineri si verificat de cineva mai scolit - inginer si acela raspunde, fie si de la ...Pitesti...mai ieftin poate, memoriul l-a scris arhitectul.
Comparatia acceleratiilor cu alta scara, de ex. MMI, nu este relevanta in intregime deoarece intervine factorul spectral beta, complet diferit la noi.
La hidroizolatie este precis o prostioara, deoarece acele membrane nu se acopera cu mortar de 3 cm, precis va crapa, cel mult s-ar pune pietris, dar daca este necirculabila de ce oare ???
 
Am fost sa fac receptia si de curiozitate l-am intrebat pe nenea care a stat cu mine la ce acceleratia a terenului a fost proiectat si mi-a zis ca \"nu exista asa ceva\" =)):ack::ack:.
Nu am pus eu intrebarea bine sau omul ala era un inginer dobitoc sau nu era inginer deloc ? =))
 
ai intrebat corect. nu era inginer cred =))
 
Back
Sus