• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Jurnal de (ne)fumator

eu cred ca plasturele ala a fost doar de incurajare, reuseai si fara el... vointa ta conteaza :D :unsure: :unsure:

hmmmm... pe linga faptul ca nu prea iau de bun ce se scrie prin ziare, pe linga faptul ca interesul fabricantilor de tigari este sa-si vinda marfa cu orice pret, pe linga faptul ca stiu perfect ce sint si ce pot face miile de substante din fumul de tutun, nu mi se pare prea relevant studiul... 6000 din 15000. ce inseamna asta statistic?!? mai nimic. nu m-as mira sa aflu ca a fost comandat de un mare producator de tigari...
daca vreti sa va culcati pe o ureche si sa credeti ce scrie acolo, e alegerea voastra. :D

Evident ca marile companii producatoare de tigari au tot interesul sa isi vanda produsele, si platesc articole grase care sa le faca reclama. Mai ales in hartii de teapa ziarului Gardianul...

Un vecin de-al meu a murit acum vreo 2 luni, in urma unui cancer pulmonar galopant, cu o evolutie foarte perfida. A fost asimptomatic initial, dar in 3 luni omul s-a stins. Ca un muc de tigara. Fuma vreo 10 pachete de tigari pe zi. In ultima vreme, tumoarea incepusa sa ii preseze si zonele adiacente plamanului, ii comprima si coloana vertebrala si a paralizat de la mijloc in jos.
Asa ca sa nu mai aud de articole platite, asa cum e cel din Gardianul. E clar ca e un material platit de sponsorii producatori de tigari, ce mai !!!

Lasand la o parte faptul ca ziarul Gardianul e o fituica ordinara, la care activeaza un individ pe nume Racoviceanu, un exemplu de mercenar de presa de cea mai joasa speta.

Sa mai reamintesc ca hartia numita \"Gardianul\" a publicat, cu cea mai evidenta rea credinta, \"informatia\" ca vor muri 450.000 de oameni la urmatorul cutremur. INCERCul ar fi trebuit sa ii dea in judecata pe desteptii de redactori de la Gardianul. Indivizii (Racoviceanu&Co) merita tarati in procese...
In fine, ca sa revin, e evident ca materialul e platit, baietii de la Gardianul au in spate sponsori grasi...producatori de tigari, tot felul ...

Fuma vreo 10 pachete de tigari pe zi.

Sorine, tu iti dai seama ce spui? Asta inseamna 200 tigari, iar asta inseamna minim 600 minute, asta inseamna 10 ore.
Vrei sa-mi spui ca omul ala statea 10 ore pe zi doar fumand?
Nu mai facea nimic altceva?
Asta ca sa nu mai spun ca un pachet costa minim 4 lei, asta inseamna minim 40 lei/zi asta inseamna 1200 lei/luna.
Crezi ca exista om care are timp sa fumeze minim 10 ore/zi dar castiga peste 1200 lei/luna?

Apoi, referitor la \"stiu eu un vecin\" sau la exemple de genul asta, toti putem veni cu argumente. Spre exemplu, bunicul meu a fumat 40 tigari/zi (fara filtru, nu d\'astea moderne) de la 14 ani pana la 84 de ani. Si nu a murit de cancer la plamani.

In alta ordine de idei, stiintele contemporane si in special medicina isi schimba axiomele si referintele in permanenta, in functie de noile descoperiri. Noi, ca niste oameni moderni, ar trebui sa fim destupati la cap si sa acceptam noutatile, nu sa ne inchistam in trecut.

In alta ordine de idei, am 2 zile de cand sunt fara plasturi. Dar acum sevrajul e mai nasol decat la inceput, cand nu mai fumam dar foloseam plasturii.

Bogdan

Bogdan, omul era in permanenta cu tigara, cum il vedeam, cu tigara in gura...
Oricum, bine nu face fumatul, asta e sigur. Nu e vorba numai de cancer pulmonar, mai sunt si alte maladii, cum ar fi bronsita cronica, emfizemul pulmonar etc. Ca mai sunt si alti factori (chimici, genetici, virali etc.) care contribuie la declansarea acestor afectiuni, e evident. In general, nu se identifica o singura cauza sau un singur factor favorizant pentru genul asta de boli. Totusi, e foarte bine ca reusesti, cat de cat, sa diminuezi numarul de tigari :D :unsure: Asta e bine :unsure: Pe termen lung, nu o sa iti strice ca renunti, treptat, la fumat.

Apropo de submarine.
Articolul original, nu cel scris de \"Gardianul\" http://www.ecancermedicalscience.com/news-insider-news.asp?itemId=337

Spui ca sigur fumatul nu face bine. De unde stii? Peste 50 de ani am fost invatati ca alcoolul dauneaza. Si acum din ce in ce mai multe studii releva efectele benefice ale alcoolului. La fel, stim sine qva non ca drogurile dauneaza. Dar din ce in ce mai multe studii releva efectele benefice ale coca si marihuanei.
De unde stim ca tutunul nu are efecte benefice? Ca doar oamenii fumeaza de cateva sute/mii de ani, nu de ieri, de azi.
Imi aduci aminte de nevasta-mea. Mereu imi ma bate la cap ca fumatorii fac cancer, insuficienta respiratorie, BPOC (ce-o fi ala?) si altele. Dar ea vede aceste efecte pentru ca lucreaza in spital si vede doar fumatorii cu probleme. Pe restul, marea majoritate care fumeaza si nu au nici o problema, nu-i vede, deoarece acestia nu se duc la spital. Elementar, nu?

Acuma, n-am spus ca un pahar de vin rosu nu face bine....:unsure: :harhar: :32: Dar daca o dam pe alcool, trebuie sa spun ca atatia oameni au sfarsit de ciroza hepatica din cauza bauturii, asa ca si aici e complicat...Nu imi e jena sa spun ca o matusa a murit din cauza asta, efectiv nu se mai putea stapani, devenise dependenta, bine, a avut si niste necazuri, nu vreau sa insist. Si, in timp, din cauza bauturii, ficatul i-a cedat, a sfarsit in ciroza...:D :unsure: :32:

Sorine,
Nu bautura a omorat-o, ci excesul.
Bunica mea implineste luna viitoare 85 de ani. In fiecare zi baga o tuica inainte de masa, baga un pahar de vin dupa masa, si nu a facut nici o ciroza.
Este lucida, munceste si acum, si are o batranete frumoasa.
Consuma alcool zilnic, dar acesta nu-i face rau. Pentru ca nu face exces.

Dar ne indepartam de la subiect.
Ca sa revin, nu m-ar mira daca s-ar demonstra ca de fapt fumatul nu are efecte negative decat in anumite conditii, si chiar sa se descopere efecte benefice.
Dar sunt de parere ca, noi ca oameni, suntem obtuzi la aceste chestii pe motiv ca \"las\' ca stiu eu mai bine\". Si asta intr-un mod gratuit.

La azteci, Bogdane, tutunul era considerat medicament. După cum se considera şi că ciocolata cu ardei iute e foarte benefică într-o anumită privinţă, astfel consumând-o împăratul Montezuma, care avea 50 de neveste şi trebuia să se menţină în formă.

Cât despre bolile cu care te ameninţă nevasta, cred că o face pentru că te iubeşte şi, în calitate de medic, ştie că nu există nicio garanţie că ai să te îmbolnăveşti, după cum nu există nicio garanţie că ai să scapi fără să faci vreuna din ele şi atunci preferă să te bată la cap în speranţa să prevină a doua eventualitate. Poţi s-o cerţi pentru asta?

Nu marai, incerc sa fiu obiectiv.
Si, in plus, ma astept la nevasta-mea sa fie asa cum e, nu la Sorin :D ce dreaq... :unsure:

Aaa, şi am uitat. Sorine, Gândul a dat rahatul ăla de articol, nu Gardianul.

hai sa nu amestecam alcoolul si tutunul cu fumatul. de ce? alcoolul este componentul principal al unei bauturi si concentratia lui variaza intre 5-6% in bere si 50% (sau cit naiba o fi) in tarii. nimeni nu bea alcool pur. in frunzele de tutun exista si substante utile, de aceea mestecatul tutunului ar putea sa faca si bine, nu stiu. DAR in fumul de tigari exista peste 2000 de substante, majoritatea cancerigene. una dintre substante care sigur face rau este monoxidul de carbon. majoritatea celorlalte sint derivati aromatici (contin unul sau mai multe nuclee benzenice). eu numai cind ma gindesc cit de toxic e benzenul ma cutremur... dar sa bag in mine n derivati, mai rai ca el... sotia ta are dreptate, iar tu ai noroc ca are grija de tine. ai putea sa=i multumesti, ti=a salvat multi ani din viata

Back
Sus