• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

Statistica nu este suficienta pentru a spune si cand anume se va produce un cutremur mare. Ne da o fereastra de timp, mai lunga sau mai scurta, dar atat. Din pacate, pe termen scurt, comportamentul sistemului in cauza este greu de interpretat, astfel incat sa se asigure o certitudine. Omul nu are acces direct la sursa fenomenului seismic.

Omul nu are acces direct la sursa fenomenului seismic.
Da. Inteleg. Omul nu are acces direct (dar am citit pe forum despre acea schema sau model al placilor din zona arcului carpatic cu virstele lor geologice si pozitionarea acelei placi verticale din apropierea mantalei...) si nici nu poate influenta fenomenele de sub scoarta terestra, spre deosebire de alte sisteme, ...tangibile si predictibile cu o anumita eroare; si reglabile din exterior, intr-o anumita masura.

Au luat binisor teapa amatorii de preziceri ale unor \"destepti\" rusi din Siberia. :32: :harhar: :32: Stiam ca baietii prezicatori care posteaza aiureli pe site-ul lor sunt in stare bahica :32: :32: , starea lor naturala, de altfel. De 4 zile preziceau un seism intre 3 si 5 grade in Vrancea :unsure: :D Evident, ma stricam de ras...Sunt comici baietii...Noii hanci de la rasarit, si fanii lor naivi :sad:

Iatam ca geniile rusesti in ale prezicerii, pe care unii ii urmaresc cu nesat ca pe sfintele moaste, n-au dat nimic pentru Romania, si totusi s-a produs un cutremur in Vrancea de 4,3-4,4 grade pe scara Richter.
Acum, admiratorii rusilor le gasesc scuze, cica \"n-au suficiente date...\" si alte prostii de soiul asta. Nu mai e de zis nimic la asa ceva...:sad:

:sad:=)):32:
in capul unora, mareea terestra e la fel de usor de produs ca si cea oceanica... destepti tare. unii cred ca e de ajuns sa scotocesti netul ca sa iti dai doctoratul in maree, de orice fel ar fi ele. din pacate, trebuie sa te mai duci si la scola, sa inveti ca intre moleculele de apa se stabilesc niste legaturi slabe, numite \"de hidrogen\", ca datorita acestor leg apa curge; sau ca in solide se stabilesc alte tipuri de legaturi, mai puternice; sau ca miezul interior al pamintului nu are consistenta apei, si nici legaturile de hidrogen nu mai exista. ca sa nu mai punem la socoteala ca presiunile extrem de mari de acolo tin lichidul intr-o forma speciala, undeva la limita dintre lichid si solid (e greu de explicat acum, dar aici sint niste discutii lamuritoare http://www.cutremur.net/forum/thread-459-post-21607.html#pid21607 )
nu e greu de inteles, daca il intrebi pe google, o sa afli ca MAGMA DIN ADINCUL PAMINTULUI NU SE COMPORTA CA APA OCEANELOR!!!
iar chestiile cu influenta lunii pline pe mine nu ma conving. ar insemna ca la fiecare luna plina sa am un seism mic, ceea ce nu se intimpla...vreau calcule!

oare adoratorii lunii pline nu au vazut nici o stralucire? nici un halou? nici un portocaliu? chiar nimic???

Mai spre ziua am vazut eu inca o luna pe cer...
Stai asa, ca de fapt nu era luna, era un proiector montat pe macaraua de vis-a-vis...
Amu\', nu fiti rautaciosi aici... daca sunteti buni, hai la pariuri :sad:

Verisorii de la rasarit, dupa ce s-au trezit cu seism de 4+ in Ro fara predictie au tras una pentru maine intre 3 si 5 :55: Au tras-o astazi =))
Asteapta replica?! =))

\"de la rusi vine ploaia...\" :55:

Consumatorii de spirtoase de la est iar ne anunta un \"apocaliptic\" seism intre 3 si 5 grade pt ziua de maine (initial scrisesem luni). Sa vedem, sunt doua variante...s-o dea in bara iar sau s-o dea in bara din nou:harhar:

Problema cu asa-zisele preziceri rusesti si cu cerculetele albastre pe care le tot plaseaza ei pe ici, pe colo (cerculete albastre insemnand cutremure cu magnitudini intre 3,0 si 5,0) este crasa lipsa de relevanta a acestora. Zonele seismice respective sunt oricum foarte active, saptamanal inregistrandu-se cutremure cu magnitudini peste 3,0 pe scara Richter in acele zone. Eu reprosez tocmai aceasta lipsa de relevanta. Vreau sa vad ca au prezis un seism de 7 grade intr-o zona data. Sa nu ma ia unii cu ideea superficiala ca \"rusii nu au date\", ca nu tine. Astea sunt prostii. Unii sustin ca bautorii de spirtoase de la est ar fi prezis cutremurul din Vrancea din 25 aprilie. Fratilor, cutremurul din Vrancea din 25 aprilie a avut magnitudinea 5,5-5,7 pe scara Richter (fapt dovedit si de numarul mare de statii seismice ale INFP, din tara, care au calculat magnitudini de la 5,51 in sus), precum si de aria intinsa pe care a fost simtit cutremurul. Da, deci puteau domnii ruznaci sa dea o \"plaja\" de magnitudine mai mica, intre 5 si 5,5 grade, de exemplu, sau intre 5,5 si 6,0 grade pe scara Richter, da ? O eroare de 5 zecimi de grad, hai, e acceptabila. Dar cand tu, ruznac, dai un interval de 2 grade de magnitudine, iar seismul are o magnitudine care iese bine in afara acestei \"plaje\" de valori, inseamna ca cine sustine ca rusii au prevazut seismul din Vrancea sufera de o grava lipsa de logica, de lipsa de coerenta in gandire. Asa, vin si eu si sustin ca in urmatoarele 4 zile se va produce un cutremur in Vrancea cu magnitudinea peste 3,0. Ce relevanta are acest lucru ? Zero ! ZERO !!!!

dan81 a mai gasit un link spre niste rusi care cica fac si ei predictii :55: http://www.geoq.ru/eindex.htm
daca vad eu bine astia sint un fel de foton rusesc. oricum cred ca au informatii interesante (cu exceptia predictiilor, care nu ma intereseaza)

Cred ca unele dintre afirmatiile lor sunt fara nici o baza reala. Vrancea nu poate da un seism de 7,2 grade la 80-110 km adancime mai devreme de 2080-2090. Niciodata, in decursul ultimilor 600 de ani, nu s-au constatat astfel de cutremure la intervale mai mici de 80-100 de ani. In general, etajul de adancime 80-110 km se rupe mai des prin cutremure de 6,0-6,7 grade pe scara Richter, ceea ce face ca intervalul de timp necesar acumularii de energie potentiala pentru un seism de 7,2 grade la 90 km adancime sa creasca la cel putin 100 de ani.
Toate studiile de pana acum iau in considerare un seism major la 120-150 km, cu incertitudine asupra faptului daca va fi la 120 km sau la 150 km adancime.

mie mi se pare ciudat ca monitorizeaza vrancea de 3 saptamini si pot fi atit de categorici cu intervalele...

Ce sa zic si eu...Nu stiu pe ce se bazeaza...Oricum, si Enescu a sugerat posibilitatea unui cutremur de 6,5 grade in jurul anului 2010...asa, 2010-2011...:55: =))

apropo de foton...
de data asta a sunat pagerul...la 4,4!

cred ca totusi nu le functioneaza bine ceva...

dupa experianta ultimului 5.3, devenit dupa masuratori mai exacte 5.7, se pare ca la prima strigare nu poate fi vorba de precizie foarte mare (si acum, IRSA il declara 4.6, INFP 4.4). sigur ca poate fi vorba si de calibrare. oricum, mai bine ca a anuntat la 4.4 (sau 4.6). mai rau e sa nu anunte la cutremure mai mari.

Inteleg ca exista unele semne precursoare cutremurelor de anumite frecvente: emisii radioactive, unde electromagnetice si/sau infrasunete. Adincimea influenteaza in vreun fel aceste fenomene sau frecventele cu care se produc?
E stupida intrebarea, stiu, sorry... :55:.

poti sa pui intrebarea mai altfel, te rog? nu inteleg ”semne precursoare cutremurelor de anumite frecvente”

Back
Sus