Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Firele de la difuzoare (difuzoarele s-au montat doar in centrele urbane- nu la sate!) au fost distruse de bombardamente, deci solutia nu a mai fost aplicata dupa razboi...
gusteru a spus:daca nu ti s-a spart decit lustra se presupune ca rucsacelul cu trusa de prim ajutor seva de-ale gurii si apa a ramas intact deci poti sa-l iei inainte de a iesi din bloc. a... nu ai nimic pregatit ca n-o sa ti se-ntimple tocmai tie, atunci intr-adevar trebuie sa stii unde te duci. dar daca acolo e plin pina la refuz?
citi din noi au un plan de evacuare acasa, citi au stabilit puncte sau locuri unde se pot intilni cu familia sau prietenii daca se pierd unii de altii? cred ca astea ar trebui sa cunoastem int
Cam asta as vrea sa fie rolul site-ului cutremur.net. Sa ajute in primul rand sa nu uitam de furtuna chiar daca afara este o zi calduroasa si sa mentinem un anumit grad de awareness.
Cati au kit-uri de urgenta? Foarte putini. Cred ca in procente nu trec de 2%.
Alty a spus:Firele de la difuzoare (difuzoarele s-au montat doar in centrele urbane- nu la sate!) au fost distruse de bombardamente, deci solutia nu a mai fost aplicata dupa razboi...
nu, nu... in momentul in care au venit la putere comunistii (cei din primele guverne) a inceput actiunea de \"cablare\" la nivelul intregii tari. Actiunea a fost continuata de guvernele urmatoare, pana pe vremea lui Ceausescu. Ideea era ca acest sistem de difuziune prin cablu sa fie functional in orice conditii indiferent daca mai era electricitate pentru populatie sau nu.
Prin intermediul lui se urmarea difuzarea informatiilor in caz de razboi (adu-ti aminte de tensiunile existente in perioada cortinei de fier, cand cele doua mari puteri isi urmareau fiecare miscare si cautau pretexte pentru declansarea razboiului).
Cel putin la sate, reteaua era deservita de lucratorii postei si telefoanelor. Receptoarele radio si amplificatoarele erau alimentate de la reteaua de electricitate obisnuita, dar in caz de nevoie se cupla automat pe sursele de electricitate ale echipamentelor de telefonie (complet separate) care la randul lor aveau un back-up pe acumulatori.
Fiecare casa avea difuzor simplu, pentru care se platea un abonament unic, si in mod obisnuit se difuza programul 1 al Radiodifuziunii. Sistemul mai era inca functional dupa revolutie, in mai multe sate din judetul Buzau (unde mergeam eu la rude). Imi aduc aminte ca erau zile cu furtuna, se rupeau firele de electricitate si ramaneau mai multe sate si comune fara curent, dar difuzorul functiona in continuare.
Alty ce sa mai vorbim noi de lopeti cand nu au nici macar soferii care pleaca iarna la drum lung.Se plang apoi ca raman blocati!:ack:
Pai ce soferi sunt astia care nu isi iau masuri de prevedere?
Eram copil cand vedeam toti vecinii iesind la dat zapada, in subsol erau in jur de 10 cazmale, maturi, tarnacop, etc. O data pe luna se iesea la maturat in jurul blocului si toti barbatii spuneau bancuri, glumeau, discutau de toate pentru toti...socializau si munceau.
Femeile pliveau buruieni, gradinareau, etc.
Copii carau si ei crengute taiate, maturau aleea, etc. Era o rusine oare?
In 77 au facut control la toate apartamentele sa vada daca sunt toti in regula, i-au calmat pe cei isterici,etc.
A fost un hot care dormea in bloc si s-au pus la panda toti, l-au imobilizat( nu a fost violent), au chemat politia, etc
Era un spirit de grup, puneau umarul la toate, ii ajutau pe cei singuri sau pe batrani cu diverse reparatii mici gratuite, etc.
Era rau?
Norocosule, din zona mea nu am avut parte de asemenea modalitate de informare (jud. Vilcea)
Alty a spus:Norocosule, din zona mea nu am avut parte de asemenea modalitate de informare (jud. Vilcea)
La faza cu kit-urile de urgenta, sa stii ca am dreptate (evident, ca intotdeauna:hypocrite: La cele aproximativ 6.000.000 de gospodarii, cel putin 120.000 de soferi si-au dus in casa trusa de prim ajutor de la masina, ca le zdranganea in portbagaj :hypocrite: decat nimic, buna si aia :ack: (singura problema ar fi ca probabil tot continutul, medicamentele, fesele, etc sunt expirate demult...:tongue
P.S. Culmea, desi ma gandeam ca o car degeaba dupa mine, trusa de prim ajutor din masina chiar mi-a folosit cand am fost in vizita la cineva, m-a rugat sa ii schimb pansamentul de la o operatie pe care o facuse cu cateva zile in urma si nu avea in casa nici comprese sterile, nici betadina, nimic!!! :tongue:
toate masinile ar trebui sa fie obligate sa aiba kit chiar daca stau in parcari!
degeaba ne facem noi in casa si cad peretii pe cand o masina o spargi la nevoie pentru un kit.
Poate fi el cel in nevoie asa ca numai un nebun ar proceda astfel.
Acum fie vorba intre noi in caz de catastrofa uiti de politeturi si educatie si reactionezi urgent. Nu mai este timp ca sa te gandesti sau ca sa te informezi caci orice secunda ii poate fi fatala unui om.
Am vrut sa postez ieri dar mi-a halit forumul postul si m-am ciufulizat:ack:
Eu cand spun reactie rapida , spun ca nu trebuie asteptat guvernul si Basescu sa mute lemne, pietre, etc ci trebuie sa se adune cat de multi si sa ajute la cautarea supravietuitorilor.
Multi alearga la rude in loc sa ajute si nu se gandesc ca langa ei sunt rudele altora care au nevoie de ajutor.