• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Protectia civila

Uite o chestie : cine sa aiba initiativa cand e viscol sau inundatii? Vezi cate 3 nebuni si 2 soldati care asuda din greu iar restul se uita lung si dau indicatii.
Este normal? Cu astia facem noi fata in caz de catastrofa?

cred ca ar trebui sa se introduca iar in scoli ore de genul celor de PTAP cum erau odata cind se preda primul ajutor, orientare turistica, etc.
si nu in ultima instanta cind se mai fac reportaje despre gheorghe intepenit in zapada sau ion luat de apa sa spuna ca gheorghe a ramas inzapezit ca a fost un dobitoc care nu si-a luat lopata, iar ion s-a inecat ca n-a sters-o cind i s-a spus iar marin e-n c---l gol ca n-a avut bocceluta pregatita.poate asa macar citiva ar baga la cap

Firele de la difuzoare (difuzoarele s-au montat doar in centrele urbane- nu la sate!) au fost distruse de bombardamente, deci solutia nu a mai fost aplicata dupa razboi...

nu, nu... in momentul in care au venit la putere comunistii (cei din primele guverne) a inceput actiunea de \"cablare\" la nivelul intregii tari. Actiunea a fost continuata de guvernele urmatoare, pana pe vremea lui Ceausescu. Ideea era ca acest sistem de difuziune prin cablu sa fie functional in orice conditii indiferent daca mai era electricitate pentru populatie sau nu.

Prin intermediul lui se urmarea difuzarea informatiilor in caz de razboi (adu-ti aminte de tensiunile existente in perioada cortinei de fier, cand cele doua mari puteri isi urmareau fiecare miscare si cautau pretexte pentru declansarea razboiului).

Cel putin la sate, reteaua era deservita de lucratorii postei si telefoanelor. Receptoarele radio si amplificatoarele erau alimentate de la reteaua de electricitate obisnuita, dar in caz de nevoie se cupla automat pe sursele de electricitate ale echipamentelor de telefonie (complet separate) care la randul lor aveau un back-up pe acumulatori.

Fiecare casa avea difuzor simplu, pentru care se platea un abonament unic, si in mod obisnuit se difuza programul 1 al Radiodifuziunii. Sistemul mai era inca functional dupa revolutie, in mai multe sate din judetul Buzau (unde mergeam eu la rude). Imi aduc aminte ca erau zile cu furtuna, se rupeau firele de electricitate si ramaneau mai multe sate si comune fara curent, dar difuzorul functiona in continuare.

gusteru a spus:
daca nu ti s-a spart decit lustra se presupune ca rucsacelul cu trusa de prim ajutor seva de-ale gurii si apa a ramas intact deci poti sa-l iei inainte de a iesi din bloc. a... nu ai nimic pregatit ca n-o sa ti se-ntimple tocmai tie, atunci intr-adevar trebuie sa stii unde te duci. dar daca acolo e plin pina la refuz?

citi din noi au un plan de evacuare acasa, citi au stabilit puncte sau locuri unde se pot intilni cu familia sau prietenii daca se pierd unii de altii? cred ca astea ar trebui sa cunoastem int

Cam asta as vrea sa fie rolul site-ului cutremur.net. Sa ajute in primul rand sa nu uitam de furtuna chiar daca afara este o zi calduroasa si sa mentinem un anumit grad de awareness.

Cati au kit-uri de urgenta? Foarte putini. Cred ca in procente nu trec de 2%.

Asa de optimist esti? la cele ~6milioane de gospodarii crezi ca sunt cca 120.000 de kit-uri de urgenta? Asta inseamna 120.000 de persoane care se gandesc la acest lucru...fa o comparatie cu vizitatorii acestui site (introdu ce corectii doresti-ia fortele armate/ofiteri care ar trebui sa aibe geamantanul cu lucruri pentru alarma)....Eu estimez cca 15.000 si sunt optimist de felul meu..

Alty a spus:
Firele de la difuzoare (difuzoarele s-au montat doar in centrele urbane- nu la sate!) au fost distruse de bombardamente, deci solutia nu a mai fost aplicata dupa razboi...

nu, nu... in momentul in care au venit la putere comunistii (cei din primele guverne) a inceput actiunea de \"cablare\" la nivelul intregii tari. Actiunea a fost continuata de guvernele urmatoare, pana pe vremea lui Ceausescu. Ideea era ca acest sistem de difuziune prin cablu sa fie functional in orice conditii indiferent daca mai era electricitate pentru populatie sau nu.

Prin intermediul lui se urmarea difuzarea informatiilor in caz de razboi (adu-ti aminte de tensiunile existente in perioada cortinei de fier, cand cele doua mari puteri isi urmareau fiecare miscare si cautau pretexte pentru declansarea razboiului).

Cel putin la sate, reteaua era deservita de lucratorii postei si telefoanelor. Receptoarele radio si amplificatoarele erau alimentate de la reteaua de electricitate obisnuita, dar in caz de nevoie se cupla automat pe sursele de electricitate ale echipamentelor de telefonie (complet separate) care la randul lor aveau un back-up pe acumulatori.

Fiecare casa avea difuzor simplu, pentru care se platea un abonament unic, si in mod obisnuit se difuza programul 1 al Radiodifuziunii. Sistemul mai era inca functional dupa revolutie, in mai multe sate din judetul Buzau (unde mergeam eu la rude). Imi aduc aminte ca erau zile cu furtuna, se rupeau firele de electricitate si ramaneau mai multe sate si comune fara curent, dar difuzorul functiona in continuare.

Norocosule, din zona mea nu am avut parte de asemenea modalitate de informare (jud. Vilcea)

Alty ce sa mai vorbim noi de lopeti cand nu au nici macar soferii care pleaca iarna la drum lung.Se plang apoi ca raman blocati!:ack:
Pai ce soferi sunt astia care nu isi iau masuri de prevedere?
Eram copil cand vedeam toti vecinii iesind la dat zapada, in subsol erau in jur de 10 cazmale, maturi, tarnacop, etc. O data pe luna se iesea la maturat in jurul blocului si toti barbatii spuneau bancuri, glumeau, discutau de toate pentru toti...socializau si munceau.
Femeile pliveau buruieni, gradinareau, etc.
Copii carau si ei crengute taiate, maturau aleea, etc. Era o rusine oare?
In 77 au facut control la toate apartamentele sa vada daca sunt toti in regula, i-au calmat pe cei isterici,etc.
A fost un hot care dormea in bloc si s-au pus la panda toti, l-au imobilizat( nu a fost violent), au chemat politia, etc
Era un spirit de grup, puneau umarul la toate, ii ajutau pe cei singuri sau pe batrani cu diverse reparatii mici gratuite, etc.
Era rau?

Dodo, nu mai suntem in 1977, oamenii au fost \"pervertiti\", intai de lipsuri (renumitele cozi -la te miri ce-cu bataile din fata-\"Ce te bagi,ma/fa?\") apoi de invidie, cand oamenii inchid caloriferele in casa ca sa plateasca cat mai putin si-si reproseaza reciproc acest lucru...crezi ca mai ies cu drag la munca COLECTIVA? (in sensul frumos, utopic, necomunizat, al cuvantului)..De aceea apar poze cu \"bautorii de bere\" care se uita la soldati cum le scot apa din sat.

Norocosule, din zona mea nu am avut parte de asemenea modalitate de informare (jud. Vilcea)

Eu am informatii ca reteaua a functionat in majoritatea satelor/comunelor iar moda a fost importata de la rusi. Pana in ~ 1950 achizitionarea unui aparat de radio se facea in urma unui contract cu Societatea de Radiodifuziune si a unei autorizatii de detinere a unui post de receptie; trebuia sa ai aprobari de la politie si din mai multe alte locuri ca sa-ti cumperi un radio, in plus costau foarte mult. Insa de cand a aparut televiziunea iar aparatele de radio puteau fi cumparate mai usor, difuzoarele au devenit obsolete, iar lumea nu le-a mai folosit cu timpul.

Eu gasisem la bunica-mea firele care veneau in casa, semanau cu cele de telefon iar priza era cam cat o moneda de 5.000, neagra, cu doua gauri. Difuzoarele erau de genul acelora pe care le vedeai in scoala generala deasupra usii de la clasa. Evident ca bunica-mea nu il mai folosea, avea radio, dar ma plictiseam intr-o zi ploioasa si i-am reconditionat difuzorul :harhar: Aceleasi cabluri si prize le-am vazut in foarte multe locuinte din zona rurala.

Uite un citat interesant: \"[...]Deschideti difuzoarele, aparatele radio si televizoarele si ascultati informatiile generale emise pe aceste statii, buletinele meteorologice, sfaturile transmise de autoritatile in drept;[...]\" http://www.ratt.ro/prot_civ/html/ce_stim.html deci oamenii chiar se bazau pe difuzoarele alea :tongue:

La faza cu kit-urile de urgenta, sa stii ca am dreptate (evident, ca intotdeauna:hypocrite:): La cele aproximativ 6.000.000 de gospodarii, cel putin 120.000 de soferi si-au dus in casa trusa de prim ajutor de la masina, ca le zdranganea in portbagaj :hypocrite: decat nimic, buna si aia :ack: (singura problema ar fi ca probabil tot continutul, medicamentele, fesele, etc sunt expirate demult...:tongue:)

P.S. Culmea, desi ma gandeam ca o car degeaba dupa mine, trusa de prim ajutor din masina chiar mi-a folosit cand am fost in vizita la cineva, m-a rugat sa ii schimb pansamentul de la o operatie pe care o facuse cu cateva zile in urma si nu avea in casa nici comprese sterile, nici betadina, nimic!!! :wink:

Alty a spus:

La faza cu kit-urile de urgenta, sa stii ca am dreptate (evident, ca intotdeauna:hypocrite:): La cele aproximativ 6.000.000 de gospodarii, cel putin 120.000 de soferi si-au dus in casa trusa de prim ajutor de la masina, ca le zdranganea in portbagaj :hypocrite: decat nimic, buna si aia :ack: (singura problema ar fi ca probabil tot continutul, medicamentele, fesele, etc sunt expirate demult...:tongue:)

P.S. Culmea, desi ma gandeam ca o car degeaba dupa mine, trusa de prim ajutor din masina chiar mi-a folosit cand am fost in vizita la cineva, m-a rugat sa ii schimb pansamentul de la o operatie pe care o facuse cu cateva zile in urma si nu avea in casa nici comprese sterile, nici betadina, nimic!!! :tongue:

Evident ca ai dreptate la ce te gandesti tu sa ai dreptate:harhar::harhar:.... Cand ai spus de kit, te-ai referit la toate obiectele care trebuie sa faca parte din geamantanul pentru dezastre (lanterna, mancare, ceva lucruri) nu-i asa?, pentru ca altfel iar trebuie sa ma intorc la statistica..Sunt ~3 milioane de auto (unii zic ca doar in Capitala 1 milion), din care cel putin 2/3 autoturisme...Prin lege fiecare trebuie sa aibe trusa de prim ajutor, cum n-o cumpara toti...aproximam la 3/4 din 2 milioane=1,5 milioane de \"kit-uri\" de-ale tale. deci aproape7% din populatie are ceva (?) adica o familie din 6 are asemenea trusa (veche/noua nu mai conteaza, imi pun intrebarea cati stiu s-o foloseasca?)

kit de urgenta? hai sa fim seriosi. eu nu am asa ceva caci nu e pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimesteste. toate masinile ar trebui sa fie obligate sa aiba kit chiar daca stau in parcari!
degeaba ne facem noi in casa si cad peretii pe cand o masina o spargi la nevoie pentru un kit.
acum sunt multe farmacii la oras si poate ca este un lucru bun la nevoie.
inainte de \'89 erau 2-3 farmacii in zona mea iar acum sunt cam 15!

nu stiu despre ce vorbeste Alex caci eu nu am vazut la tara asa ceva.au fost niste aplicatii la un moment dat cu niste alarme mari pe blocuri dar nu stiu daca mai functioneaza si oricum nu le aud cu geamul inchis.
gusteru are dreptate, nu ar strica ore gen PTAP in scoli. cu toate astea sa faci \"de rusine\" pe x sau y ca a ramas in nameti din prostie nu este o solutie atata timp cat nesimtirea este la putere.

toate masinile ar trebui sa fie obligate sa aiba kit chiar daca stau in parcari!
degeaba ne facem noi in casa si cad peretii pe cand o masina o spargi la nevoie pentru un kit.

Si uite asa vine unu\' si ne-mpusca ca-i spargem masina (ca tot se poarta pistoale la vedere)....

Poate fi el cel in nevoie asa ca numai un nebun ar proceda astfel.

[gusteru are dreptate, nu ar strica ore gen PTAP in scoli. cu toate astea sa faci \"de rusine\" pe x sau y ca a ramas in nameti din prostie nu este o solutie atata timp cat nesimtirea este la putere.
[/quote]

ideea era nu sa-l faci de rusine, ci sa le fie de exemplu la ceilalti. ma gindeam ca poate s-o prinde ceva

Acum fie vorba intre noi in caz de catastrofa uiti de politeturi si educatie si reactionezi urgent. Nu mai este timp ca sa te gandesti sau ca sa te informezi caci orice secunda ii poate fi fatala unui om.

Acum fie vorba intre noi in caz de catastrofa uiti de politeturi si educatie si reactionezi urgent. Nu mai este timp ca sa te gandesti sau ca sa te informezi caci orice secunda ii poate fi fatala unui om.

Trebuie sa ai in vedere ca nu graba este cea care salveaza viata unei persoane...Totdeauna va fi timp pentru a salva un om....timpii nu sunt la fel, depinde la cine te raportezi, pentru un copil vacanta este foarte departe, pentru un batran-tocmai de a trecut un an....
Pentru salvator sunt manevre care dureaza secunde, pentru salvat sunt ani (perceptia extrasenzoriala incetineste trecerea timpului), dar o manevra gresita genereaza alte proceduri....Politetea inseamna altceva, daca te-ai referit la fermitate este ok. De aceea se fac exercitii (ca sa te educi, sa-ti formezi reflexe), de aceea incerci sa-i inveti pe altii (ca la randul lor sa educe mai departe).....Intotdeauna trebuie sa te gandesti, altfel vei actiona dezlinat, fara scop, imprecis...Dodo nu mai duce lumea in eroare..Salvarea unui semen nu este o activitate impulsiva...

Am vrut sa postez ieri dar mi-a halit forumul postul si m-am ciufulizat:ack:
Eu cand spun reactie rapida , spun ca nu trebuie asteptat guvernul si Basescu sa mute lemne, pietre, etc ci trebuie sa se adune cat de multi si sa ajute la cautarea supravietuitorilor.
Multi alearga la rude in loc sa ajute si nu se gandesc ca langa ei sunt rudele altora care au nevoie de ajutor.

Am vrut sa postez ieri dar mi-a halit forumul postul si m-am ciufulizat:ack:
Eu cand spun reactie rapida , spun ca nu trebuie asteptat guvernul si Basescu sa mute lemne, pietre, etc ci trebuie sa se adune cat de multi si sa ajute la cautarea supravietuitorilor.
Multi alearga la rude in loc sa ajute si nu se gandesc ca langa ei sunt rudele altora care au nevoie de ajutor.

Am sa procedez ca bunica-mea...\"Dodolica maica......\"
Reactia rapida are alt inteles decat cel simplu temporal (inteles de noi...cetatenii simpli). Daca un eveniment este comparat pe o scala (te duc in zona Mercalli) atunci cand depaseste o anumita valoare se activeaza anumite structuri. Ca sa fie mai simplu: la VIII pe scara Mercalii in Bucuresti, vin si cautatorii din Israel (zice-se cei mai buni din bransa)..Vezi tu, etapizarea unor masuri tine si de gradul de pregatire al populatiei, si de inter-operabilitatea diferitelor structuri (administratie publica locala/centrala, structuri particulare/private, din sanate/politie/jandarmerie-ca sa raspund, tarziu, la o intrebare a lui Alex/situatii de urgenta-pompier, protectie civila/rezerve de stat), si mai ales de existenta unor planuri...Mai devreme am citit despre verificarile facute la barajul de la Firiza...Aceste verificari sunt OBLIGATORII in caz de calamitate (evident la fiecare amenajare hidrografica in parte, in functie de scenariile din planuri-daca in zona respectiva s-a intamplat ceva), ele erau cuprinse si inainte de \'89 dar nu se comunicau si populatiei, iar astazi unele verificari chiar se fac (inainte era principiul \"timpul trece-leafa merge\", nu la toti, dar gradul de generalizare era atat de mare...incat nu ma mai disculp), ceea ce confirma zicerea mea de mai sus, ca lucrurile se schimba. Nu cu viteza dorita...asta e!

ok Alty. In cat timp vin cautatorii din afara?
Cat timp le ia sa gaseasca oamenii prinsi intre daramaturi?
Daca tu esti acolo(fereasca Dumnezeu sa vina un seism asa mare, dar sa fim realisti totusi....) ce faci? Stai la barfa cu restul si astepti sa vina cei specializati?

Back
Sus