• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Alta poza cu blocul Scala-vedere dinspre str.C.A.Rosetti (1949)

Sursa/Rompres
 
Foarte multumesc, ermax, pentru fotografie. Acuma vad si eu cum arata candva strada pe care m-am dus patru ani la scoala.
 
Multumim ermax! Este prima oara cand vad blocul din perspectiva aceasta... Daca nu ma insel nici cladirea aceea cu 3 etaje de langa bloc nu mai exista, probabil au demolat-o? Sau ma insel?
 
Cladirea de alaturi a fost demolata...in locul ei se afle un bloc din anii 50 daca nu ma insel...
Doua poze cu blocul Scala-vedere dinspre Bd.Bratianu ( anii 1950 si 1970)
 
Multumiri de poze, ermax, dar cred ca sunt de pana in 1965 amandoua, pentru ca atunci s-a scos tramvaiul din centru. (Cel putin asa am citit pe un alt forum al impatimitilor mijloacelor de transport).
 
O poza din anii 40 - se vede in fundal blocul turn din str. Brezoianu 7 ( zis si blocul Belvedere)
 
este cumva blocul care s-a prabusit in 1977?

inca o intrebare: ai cumva niste poze cu blocul Carlton? Singurele 2 poze pe care le-am vazut sunt facute dinspre piata Universitatii, ma intreb daca ai gasit vreo poza facuta dinspre Romana, sau si mai inedit ar fi de pe Campineanu...
 
Da...este blocul din Brezoianu cazut la cutremur...Postez poze cu Carlton din mai multe unghiuri
 
Ermax, dar cu Nestor ai? Ca nu l-am vazut decat facut praf si as fi vrut sa stiu cum arata.
 
Blocul Nestor dupa bombardamentul din aprilie 1944-se vede in primul plan hotelul Athénée Palace incendiat Sursa/ Blog AlexGalmeanu
Si o surpriza-cofetaria Nestor in interior Sursa/Rompres
Vedere aeriana a Pietii Palatului-in stanga blocul Nestor Sursa/Rompres
 
Aha, deci ala era. Ca aveam si eu o poza si ma intrebam cum se numea blocul ala frumos. Banuiam ca era Nestor, dar nu eram sigura. Multumesc. Poza atasata de mine a fost gasita pe forumul computergames.ro
 
Exact...este aripa Blocului Nestor construita la inceputul anilor 30,care forma o latura a strazii Pictor Grigorescu...cealalta aripa a fost adaugata in 1938. In prim plan se observa hotelul Splendid,distrus la bombardament.In locul lui s-au construit blocurile din anii 60,care inchid piata Palatului.
 
Ce interesanta poza cu interiorul cofetariei... ca o recapitulare: balcon sustinut de un rand de stalpi; probabil stalpii se continuau si in balcon pana la tavan. In spate, un alt rand de stalpi, destul de apropiat de cel din fata. M-as fi asteptat sa mai vad un rand de stalpi chiar la marginea balconului, sau ca randul din fata sa fi fost asezat pe marginea balconului, dar in cazul asta balconul ar fi necesitat totusi un sprijin pe mijlocul lui, distanta ar fi fost destul de mare intre cele doua randuri de stalpi.

Pe urma, de la mijlocul balconului si pana in dreapta fotografiei nu se mai vede nici un stalp. Presupun ca in dreapta ar trebui sa fie geamurile de la strada, probabil acolo a mai existat un rand de stalpi, foarte aproape de geamuri sau in plan cu acestea.

Mi-a sarit in ochi distanta mare intre randul de stalpi care sustin pe mijloc balconul si presupusul rand de stalpi de la geamurile cofetariei. Este aproape dublul distantei dintre cele 2 randuri de stalpi (mijlocul balconului - spate).

Si acum sa ne uitam un pic la poza pe care o am eu:

scan0001.jpg


Din poza asta senzatia mea este ca blocul s-a daramat spre strada, iar daca ma uit si la poza din interior pusa de ermax mai sus pot sa zic ca primii care s-au rupt au fost stalpii de la strada, din apropierea geamurilor (care nu apar in poza, dar eu presupun ca s-ar fi aflat acolo). Probabil tocmai distanta mare intre randurile de stalpi a facut ca la o solicitare orizontala mai puternica blocul sa forteze stalpii de la strada care au cedat.

Voi ce parere aveti?

P.S. Poza mai mare se afla la http://picasaweb.google.com/cinemarts/Cutremurnet/photo?authkey=ChYYUhC81f8#5169547003025218018

(Dati click pe semnul de lupa cu + din dreapta sus ca sa o vedeti la dimensiune originala)
 
Cu putin timp inaintea cutremurului cofetaria a fost in renovare...se spune ca au mai fost taiati niste stalpi.Imi aduc aminte ca la sfarsitul lunii februarie 1977 vitrinele erau inca acoperite de zugraveala...ultima oara am trecut prin fata blocului indrepatandu-ma spre teatrul Ion Creanga ( activitatile pioneresti din acea vreme...)
Cofetaria era foarte eleganta:peretii acoperiti cu catifea rosie...cand o frecventam intre 1975-1976,era oarecum schimbata in comparatie cu poza care dateaza din anii 50.Poate ca amintirile sunt putin denaturate de imaginatia copilariei.
 
Cred ca ne-am putea da seama care cladire a cazut pentru nu a fost reparata corespunzator, eliminandu-le astfel pe cele distruse din prostia ocupantilor (stalpi taiati si altele) numai daca am pune mana pe \"Cutremurul si constructiile\" lui Aurel Beles. Am inteles ca acolo erau inventariate blocurile reparate de mantuiala dupa cutremurul din 1940.
 
Cine pune mana pe cartea aceea o vreau si eu sa o trag la xerox!!!

Din pacate... gandeste-te ca in perioada de razboi, cine sa mai consolideze cum trebuie? In afara de asta, parerea mea este ca blocurile astea deja de la constructie au fost condamnate la prabusire... pe atunci nu existau cunostinte de proiectare (ca sa nu mai vorbim de materiale foarte slabe in comparatie cu cele folosite dupa 1960-1970).

Un singur exemplu. In prezent, blocurile cu schelet de beton armat (grinzi si stalpi) se fac asa: stalpii se aseaza fata de grinzi incat impreuna cu grinzile sa formeze un cadru. Adica stalpii si grinzile sa formeze laturile unui patrat.

Inainte de 1960, au fost intalnite cazuri, mai ales la blocurile prabusite, in care grinzile nu se sprijineau pe stalpi!!!! erau in afara lor!!! Sau, cum a fost la Carlton:

pe etaje ar fi trebuit stalpii sa fie asa:

grinda -------------------------------- grinda etj5
stalp ----perete----stalp------perete---stalp
grinda -------------------------------- grinda etj4
stalp ----perete----stalp------perete---stalp
grinda -------------------------------- grinda etj3
stalp ----perete----stalp------perete---stalp
grinda -------------------------------- grinda etj2
stalp ----perete----stalp------perete---stalp

dar de fapt la Carlton au fost asa:

grinda -------------------------------- grinda etj4
stalp ----perete----stalp------perete---stalp
grinda -------------------------------- grinda etj3
stalp ----stalp----perete-----stalp------stalp
grinda -------------------------------- grinda etj2
stalp ----perete----stalp------perete---stalp
grinda -------------------------------- grinda etj1

deci se vede ca stalpii nu erau construiti pe etaje in acelasi loc de sus pana jos, ci decalati. Si de ex stalpul de la etj 3 se sprijinea pe grinda de la etj 2 dar la etj 2 sub stalpul de la etj 3 nu era stalp. Si normal ca stalpii au apasat pe mijlocul grinzilor si le-au rupt. Daca ii faceau in continuare de sus pana jos, stalpii de la fiecare etaj apasau pe stalpii de la etajul inferior si tot asa, nu pe mijlocul unei grinzi.

Imediat scanez si despre Belvedere.
 
Back
Sus