• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

buna. sunt noua pe aici. am si eu o intrebare: stie cineva unde pot sa gasesc lista completa a cladirilor cu bulina pe ele?am gasit doar niste liste din bucuresti, dar eu sunt din provincie!ms!
 
interesante pozele, multumim pentru link :ack:
 
ready a spus:
buna. sunt noua pe aici. am si eu o intrebare: stie cineva unde pot sa gasesc lista completa a cladirilor cu bulina pe ele?am gasit doar niste liste din bucuresti, dar eu sunt din provincie!ms!

Din pacate nu dispunem de lista cladirilor cu risc seismic din provincie. Poti incerca obtinerea acestor informatii de la primaria din orasul in care te afli.
 
Buna ,
Sunt noua pe-aici. Si eu sunt ca speriata de bombe cand ma gandesc la cutremur.Cred ca inainte sa mor din cauza prabusirii blocului mor de inima.
Locuiesc pe la p-ta Progresul, Sos. Giurgiului intr-un bloc de 4 etaje din placi prefabricate construit in 1975. Am citit ca in acea perioada se faceau blocuri pe banda si conta mai mult cantitatea decat calitatea. Tata era in apartament la cutremurul din 1977 si povesteste ca vroia sa intre in bucatarie dar nu putea din cauza balansului (stau la etajul 1) si se auzea cum scrasnea fierul in beton. Nu au fost facute reparatii la acest bloc, reparatii au facut doar la blocurile de la sosea cu 10 etaje. Si ma gandeam ca ar trebui sa numai fie asa de rezistent ca atunci avand in vedere ca a trecut prin ceva cutremure \'77, \'86, \'90,...etc.
Ce parere aveti, cum se va comporta acest bloc la un cutremur foarte mare? Va rog sa imi spuneti parerea voastra sincera.
Mersi
 
n06d, in primul rand bun venit pe forum !:harhar::hypocrite::biggrin:
In al doilea rand: iti spun ca si eu locuiesc intr-un bloc de 4 etaje, din prefabricate de beton armat, in Berceni, aproape de Piata Resita (de fapt, intre Resita si Brancoveanu, prima de la Brancoveanu). Sunt blocuri-tip, si se comporta bine la cutremur. Al meu e din 1974, dar nu imi este teama ca se va prabusi, chiar si la un seism de 7,4-7,5 grade. Nu cred ca se va daraman. Ca ar putea fi unele avarii, da, dar prabusire catastrofala in nici un caz. Asa ca, in locul tau, nici eu nu m-as teme. Da, sunt multe pericole in timpul unui cutremur, de exemplu gazele (pericol de explozie), prabusirea mobilierului sau a unor obiecte suspendate mai grele care ne pot rani.
 
Pai...tot ce s-a spus aici e foarte interesant ! Si cred ca ar fi cazul sa dezbatem si un alt subiect...cate din cladirile noi vor trece testul viitorului cutremur. Sunt un \"fan\" al democratiei, dar nu pot sa nu observ ca la noi furtul a dveenit un mod de viata pentru unii. Ma intreb cu groaza cat se fura pe noile santiere ale patriei. Bucurestiul e plin de cartiere de blocuri in curs de constructie. Pana acum nu au fost gata prea multe. Au aparut cladiri mamut si ...odata cu ele zvonurile. Spre exemplu unul dintre zvonurile cele mai raspandite in materie de constructii noi este acela ca sediul brd din spatele muzeului antipa ar fi fost proiectat luand in calcul norme seismice aplicabile in Franta...e posibil sa fie doar un zvon. Si o alta intrebare, cum se comporta cladirile de sticla si otel, cele pe care se pare ca noii imbogatiti le prefera. Mi-am dat de asemenea seama, citind toate cele spuse, cat de atent trebuie sa fii atunci cand decizi sa iti construiesti o casa, mai ales in Romania ! Si, tinand cont vechea problema romaneasca a furaciunilor ma intreb daca nu cumva atunci cand pornesti la drumul asta nu trebuie sa stai langa constructori..altfel ....s-ar putea la o adica sa dispari cu tot cu frumoasa casa a visurilor tale. Practic : 1- ce tip de constructie credeti ca ofera cea mai mare siguranta dintre cele de tip comunist existente in Bucuresti ; 2- care ar trebui sa fie masurile de siguranta in constructie atunci cand te decizi sa iti construiesti o casa in Bucuresti sau imprejurimi ( tip constructiv, calitate beton, tip caramida, etc ; 3- ce parere aveti despre noile constructii raportat la riscul seismic (noile cartiere de blocuri din Bucuresti) ; 5- care credeti ca va fi efectul unui cutremur tip 1977 pentru cladirile de sticla si otel ridicate in Bucuresti dupa 1990 ?
 
Filip, eu am totusi incredere in blocurile din prefabricate de beton armat, P+4, asa-numitele \"cutii cu chibrituri\". Din cate stiu, aceste blocuri nu au avut probleme in 1977, in Bucuresti. Ma refer exclusiv la conditiile din Bucuresti, nu la cele din alte orase (Ploiesti, Iasi, Focsani, etc.).
Despre monstrii noi din otalerie si sticla, nu stiu ce sa zic. Teoretic ar trebui sa respecte noile standarde, dar in practica...:hypocrite::whistling:...goana dupa profit si, asa cum spuneai, furaciunea, pot crea probleme.
 
Pai...tot ce s-a spus aici e foarte interesant ! Si cred ca ar fi cazul sa dezbatem si un alt subiect...cate din cladirile noi vor trece testul viitorului cutremur. Sunt un \\"fan\\" al democratiei, dar nu pot sa nu observ ca la noi furtul a dveenit un mod de viata pentru unii. Ma intreb cu groaza cat se fura pe noile santiere ale patriei. Bucurestiul e plin de cartiere de blocuri in curs de constructie. Pana acum nu au fost gata prea multe. Au aparut cladiri mamut si ...odata cu ele zvonurile. Spre exemplu unul dintre zvonurile cele mai raspandite in materie de constructii noi este acela ca sediul brd din spatele muzeului antipa ar fi fost proiectat luand in calcul norme seismice aplicabile in Franta...e posibil sa fie doar un zvon. Si o alta intrebare, cum se comporta cladirile de sticla si otel, cele pe care se pare ca noii imbogatiti le prefera. Mi-am dat de asemenea seama, citind toate cele spuse, cat de atent trebuie sa fii atunci cand decizi sa iti construiesti o casa, mai ales in Romania ! Si, tinand cont vechea problema romaneasca a furaciunilor ma intreb daca nu cumva atunci cand pornesti la drumul asta nu trebuie sa stai langa constructori..altfel ....s-ar putea la o adica sa dispari cu tot cu frumoasa casa a visurilor tale. Practic : 1- ce tip de constructie credeti ca ofera cea mai mare siguranta dintre cele de tip comunist existente in Bucuresti ; 2- care ar trebui sa fie masurile de siguranta in constructie atunci cand te decizi sa iti construiesti o casa in Bucuresti sau imprejurimi ( tip constructiv, calitate beton, tip caramida, etc ; 3- ce parere aveti despre noile constructii raportat la riscul seismic (noile cartiere de blocuri din Bucuresti) ; 5- care credeti ca va fi efectul unui cutremur tip 1977 pentru cladirile de sticla si otel ridicate in Bucuresti dupa 1990 ?

Foarte interesant zvon.Sincer nu l-am auzit pana acum.Sincer nu cred ca se poate asa ceva.Cladirea aceea are o structura mai speciala si atat.Si sunt convins ca a fost proiectata cum trebuie.Cladirile noi din otel si sticla nu vor avea probleme, decat poate niste geamuri sparte.Palatul Telefoanelor a patit ceva grav in 1977?Si a fost proiectata prin 1932.
 
Oare blocurile ceausiste din prefabricate sunt chiar atat de rezistente? M-am apucat de zugraveala intr-un bloc de 8 etaje terminat in 1986 inaintea cutremurului. Credeam ca nu are nimic dar am descoperit \"cu cutremur\" crapaturi in beton... Zugravul, vecin cu mine, mi-a zis ca si blocul nostru, tot din prefabricate dar de numai 4 etaje, construit in 1970 are crapaturi de care nu stiu din cauza tapetului care le ascunde bine.
Pana sa aflu de crapaturi, tot ziceam: \"Acasa mie nu mi-e frica de cutremur ca blocul asta a rezistat fara stricaciuni in 1977 si in 1986.\" Acum parca nu mai zic chiar asa :hypocrite:
 
O poza interesanta,datand din 1947, in timpul unei manifestatii pe bulevardul Bratianu...In fundal se observa fostul bloc Scala,cu consecintele cutremurului din 1940:crapaturi sau fisuri la nivelul planseelor si stalpilor...urmarea o cunoastem la 4 martie 1977

Sursa/ Magnum photo
 
Super poza, multumim frumos, ermax :hypocrite:
 
Cateva poze cu blocuri disparute: blocul Continental si blocul alaturat din str.Bibliotecii( in spatele Palatului Sutu).

Sursa/ Rompres
 
Alta poza cu blocul Scala, de unde se vede mai bine in ce hal se afla si care permite celor ce nu l-au mai prins (printre care si eu) sa-si dea seama ce nulitate estetica se inalta acum pe locul lui.
Am luat-o de aici
 
Intr-adevar, Noctilucent, noul bloc face parte din categoria \"cutiilor de chibrite\" sau \"cazarme\" cum au fost supranumite blocurile contruite in serie pe vremea lui Ceausescu. Din pacate, la momentul constructiei primului bloc Scala stiinta constructiilor era abia la inceput. Nimeni nu lua in calcul cutremurele iar cladirile erau calculate sa reziste doar la propria greutate... :unsure:

Sunt multe cladiri cu o arhitectura deosebita in aceasta situatie: Palatul Telefoanelor (care totusi a facut fata cu succes seismelor), blocul Patria, blocul de pe Magheru care are la parter pizzeria Panipat (acela in forma de H cu o mica curte interioara si care e intr-o situatie dezastruoasa)... Mai este un bloc pe langa Cinemateca, arata superb din punct de vedere al design-ului arhitectural, dar ca rezistenta e zero... :hypocrite::unsure:

Problema cu blocurile acestea este ca aducerea lor la standardele de rezistenta din zilele noastre ar costa de 3-4 ori mai mult decat daca ar fi construite de la zero... :D
 
Raspunsesem mai devreme, dar forumul s-a suparat pe mine si nu a vrut sa posteze :hypocrite:, asa ca reiau ce spusesem.

Eh, Alex, nu suntem numai noi in situatia de avea cladiri de consolidat care ne costa zdravan, se mai chinuie si altii. Diferenta intre noi si ei e ca in timp ce noi ne scremem sa consolidam, ei se gandesc deja cum sa consolideze astfel incat atunci cand mai evolueaza tehnologia sa poata inlocui ce-au facut cu ceva mai bun.

Cat despre costurile consolidarii la noi, eu ramasesem cu ideea ca tocmai ca nu costa cat ar costa sa faci blocul de nou.

Mai e un bloc frumos (care pare sa aiba si niste camere inalte si frumoase dupa cat am vazut din pozele puse de un proprietar care vrea sa vanda) si cu o priveliste superba la etajele superioare, care desi nu are bulina montata, este pe lista neagra. E vorba de blocul semnat Arghir Culina (Hotelul Ambasador)/Emil Prager de langa Cismigiu cu magazin de paine la parter.

In alta ordine de idei, cand am pus poza cu Scala si am mentionat estetica, ideea mea era ca sigur la cutremur nu inseamna neaparat urat cu spume, ca sa folosesc o expresie de toate zilele. Faptul ca stii ca un cutremur sanctioneaza prompt fanteziile arhitectonice nu inseamna ca trebuie sa construiesti urat.

Si daca tot am mentionat liste, ma uimeste de exemplu faptul ca, desi bloc interbelic, Malaxa-Burileanu (pe Balcescu, vizavi de Scala) este doar la categoria a doua de risc seismic.

Alex, blocul cu Panipat de care spui nu e cumva in consolidare? Sau il confund eu acum cu un altul?)
 
Blocul de la Panipat nu stiu daca este in consolidare. Ultima oara cand am trecut pe-acolo era ingradit la parter si se lucra ceva, dar nu stiu daca la consolidarea blocului propriu-zis sau se faceau lucrari de reamenajare a spatiilor de la parter.

Uite aici niste pagini care ar putea sa te intereseze.

http://i261.photobucket.com/albums/ii70/cinemarts/articol1.jpg

http://i261.photobucket.com/albums/ii70/cinemarts/articol2.jpg

http://i261.photobucket.com/albums/ii70/cinemarts/articol3.jpg

Pe pagina 2, punctul d) cred ca se vorbeste exact de blocul acesta. Avariile de la cutremurul din 1977 si lucrarile de consolidare.

Si acum sa iti raspund mai departe. Parerea mea este ca nu are de-a face stilul arhitectonic cu siguranta constructiilor. Acestea pot sa mearga mana-n mana si sa se inteleaga perfect. Numai ca din pacate atunci nu exista cunoasterea necesara referitor la proiectare, iar atunci cand aceasta a existat, nu a mai fost interes pentru cladiri frumoase, estetice.

Stiu blocul de la Cismigiu de care vorbesti. Sunt multe cazuri de genul acesta. Dar exista si reversul medaliei: am intrat in vreo 2 blocuri interbelice care fusesera proiectate pe genunchi. Camere mari, frumoase, spatioase, dar hol principal in apartament cu latime de putin mai mult de 1 m. Abia te strecurai. Iar pe scari iti rupeai picioarele, atat de inguste erau. Cazuri si cazuri.

Blocul de care spui de vis-a-vis de Scala nu am verificat, dar e posibil sa fie in clasa 2. Nu este ceva neobisnuit, sunt blocuri interbelice destul de multe care au fost construite riguros si ingrijit si, desi calitatea betonului este scazuta, modul in care a fost gandita asezarea grinzilor si a stalpilor, impartirea camerelor, grosimea peretilor si dimensiunea elementelor de rezistenta au facut ca acestea sa nu sufere avarii importante in 1977 si sa nu necesite includerea lor in vreo clasa de risc seismic. Astfel de cladiri pot suporta fara probleme 7+ (si s-a vazut asta in 1986).
 
Multumesc frumos pentru link-uri.

Este pacat ca nu se tine seama si de estetica, atunci cand stii si cum sa proiectezi si construiesti ca sa reziste. Ca sa clarific, cand am vorbit de fantezii arhitectonice ma refeream la forme de genul \"L\", \"U\", \"E\" sau ce-o mai fi, cladirile cu astfel de forme fiind dovedite ca fiind mai putin rezistente la un cutremur decat cele cu forme dreptunghiulare.

Blocul Malaxa-Burileanu (Balcescu 35-35A) la care ma refeream este tot un bloc Horia Creanga ca si Patria si tot ca si Patria este monument istoric. Personal ma intrebam daca nu cumva incadrarea lui abia in categoria a doua de risc seismic in loc de prima nu se datoreaza si faptului ca are o forma \"cuminte\" dreptunghiulara. Apare descris in a treia pagina din linkurile date de tine, la punctul e).

Cred ca blocul Panipat este in consolidare acum dupa ce am citit ce mi-ai dat tu sa citesc si am verificat si pe lista actualizata a Primariei, unde apare ca fiind in consolidare un imobil cu 12 etaje de pe Balcescu nr.24. Wilson este la numarul 25, deci daca nu cumva am incurcat eu complet dispunerea cladirilor din zona, altul nu prea cred ca are cum sa fie.

Ca o paranteza fie spus, de la o vreme incoace imi tot propun sa ma duc sa fac fotografii diverselor blocuri interbelice ca sa am o imagine a lor, in caz ca nu apuca astia sa le consolideze si ramanem fara ele la cutremur, si tot n-ajung. Poate ma mobilizez cand se mai incalzeste si se mai mareste ziua.
 
Este o idee foarte buna cea cu fotografiatul. Cred ca si eu o sa ma mobilizez cand s-o mai incalzi.

Da, blocul Panipat ar trebui sa fie la 24 ca vis-a-vis e wilson-ul, si daca acela e la nr 25... nu ar avea ce alt numar sa aiba decat 24.

Cand mai reusesc sa imi fac ceva timp o sa mai scanez ce mai gasesc interesant.
 
Back
Sus