• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Site-ul si semaforul IRSA

Site-ul IRSA indica, incepand de ieri, o atentionare privind posibilitatea producerii, in urmatoarea perioada (care ???) a unui cutremur vrancean cu magnitudinea de 4,8-5 grade pe scara Richter. Evident, nu trebuie luat ca predictie, fiindca nu e vorba de asa ceva. Ne amintim ca in 2004, cei de la IRSA anticipau cutremur in nordul Bulgariei, dar seismul s-a produs in Vrancea. Culmea ar fi ca intr-adevar sa se produca un cutremur, dar nu in Vrancea ci in Fagaras...:) :harhar: :)) :))
Totusi, avand in vedere ca Vrancea a intrat intr-o noua pauza seismica de circa 3 luni, cred ca ne putem astepta la seisme de 4-5 grade pe scara Richter in urmatoarele saptamani. Pana si Marmureanu a apreciat ca aceasta pauza seismica ar trebui sa inceteze in curand, deci sa reapara seisme, cel putin la nivelul celor produse in perioada 2006-2008. In 2008 au avut loc destul de multe cutremure, dar la foarte mare adancime (in jur de 150 km), de aceea au avut intensitate mica, trecand aproape neobservate. Pare a fi cea mai lunga pauza din ultimii ani, si se stie ca intotdeauna pauzele seismice sunt urmate de usoare cresteri ale activitatii seismice.
Revenind la site-ul IRSA, ceea ce apare acolo nu e totusi o predictie. Daca ei se bazeaza doar pe faptul ca pauza seismica din ultimele 3 luni ar trebui sa inceteze in curand, sunt de acord. Daca mai iau in calcul si alti factori, nu ma pot pronunta si nu pot aprecia care sunt acestia. Nu putem decat sa asteptam. Tineti cont, va rog, de faptul ca aproape in fiecare an Vrancea da cutremure de 4-5 grade in perioada martie-mai. Vrancioaia obisnuieste sa \"rasufle\" nitel, asa, de primavara, in martie...:smile:
 
stai ca nu inteleg ceva. ei zic ca monitorizeaza doar vrancea. si atunci de unde au date pt bulgaria? si daca ar avea date, la ce le-ar folosi?
 
Au si ei statii in tara, nu chiar peste tot, si pot inregistra si cutremure mai semnificative (peste 4,0) din Bulgaria. Pe site-ul lor apar, uneori, date si despre seisme din Bulgaria, dar numai cand magnitudinea lor atinge sau depaseste 4,0.
Oricum, daca au sesizat, sa zicem, anumite anomalii electromagnetice, astea nu sunt un indicator sigur. Ca si domnu Marmureanu a invocat niste pretinse anomalii electromagnetice in august 2002, si nu s-a intamplat nimic. Lucrurile sunt dificile, oricum.
 
Site-ul IRSA semnaleaza ca ar continua perturbatii electromagnetice, variatii ale campului electromagnetic peste limitele normale. Totusi, nu se detecteaza infrasunete...:smile: :) :harhar:
 
pt ei o fi inceput deja furtuna solara :smile:
 
Pot fi unele variatii locale. Pe de alta parte, nu as considera musai astfel de variatii drept precursor seismic. Sa ne amintim cum in 2002, domnul Marmureanu a afirmat public ca la statiile seismice din tara s-ar fi masurat nu stiu ce perturbatii, dar nu s-a intamplat nimic. Deci nu m-as baza totusi pe campul magnetic ca precursor. Poate sa fie liniste magnetica si sa aiba loc seisme, dupa cum pot avea loc variatii majore si sa nu se intample nimic. De aceea e greu de tras o concluzie.
 
Marmureanu a spus atunci, in baza pretinselor perturbatii electromagnetice, cum ca ar urma un seism de 6-6,2 grade. Dar nu s-a intamplat nimic, asa ca e greu de formulat ceva clar.
 
Pe de alta parte, o dificultate majora in interpretarea unor astfel de date este ca nu e clar ce se masoara, cum se masoara si mai ales in ce conditii se masoara, daca se considera sau nu influenta anumitor factori perturbatori asupra rezultatelor obtinute. Ma refer aici la masurarile locale, nu la rezultatele date la nivel global. Fiindca pot exista zone in care sa se manifeste anumite anomalii geomagnetice, cu caracter local.
 
Pe site-ul IRSA apare urmatoarea notificare:

Campul electric din Lopatari, Istrita, Bisoca si Naruja are variatii peste limite. Avem si variatii de camp magnetic in Bisoca iar frecventa infrasunetelor masurate in aceasta locatie creste.

Nu am idee cum masoara aceste lucruri, dar cred ca nici cei de la INFP nu sunt mai avansati, de vreme ce in 2002 pretindeau ca apar perturbatii electromagnetice, dar din punct de vedere seismic nu s-a intamplat nimic. Oricum, cutremure de 4-5 grade vor fi pana la urma, pauza se va termina la un moment dat. Sunt seisme banale pentru Vrancea.
 
n-or masura niste influente de la soare?
 
Avand in vederea ca activitatea solara a fost scazuta pana acum, nu cred ca aceste variatii sunt legate de respectiva activitate. Desi, teoretic, ar cam trebui sa inceapa sa creasca, pentru ca se apropie maxmul din 2011-2012.
 
evident, a fost cutremur cind semaforul era pe verde...:smile:
 
Da, dar acum 2 zile a fost pe rosu-galben :smile:
 
:smile::harhar::):harhar::harhar: si n-a fost nimic :)):p:p:p:p:p:p:p
 
La ora 18 s-a schimbat semaforul, s-a facut portocaliu. Din mesajul scris acum, ar reiesi ca seismul de 4.1 a venit in perioada de semafor portocaliu. Adica nu au actualizat semaforul la timp, l-au lasat neschimbat din 8 aprilie, daca nu ma insel:crybaby:
 
N-a fost nimic deosebit nici cand reprezentantul INFP invoca perturbatii electromagnetice la inceputul lui august 2002. :smile: :) Doar niste seisme mici, de 4-4,9 grade.
Metoda precursorilor electromagnetici a fost teoretizata, in Romania, de catre fostul director al INFP, Dumitru Enescu. Este destul de controversata, totusi.
 
Aseara la 18 se publicase pe site un mesaj legat de semafor, mesaj care justifica cutremurasul de 4.1. Astazi mesajul s-a schimbat: semaforul e portocaliu, cica din 8 aprilie (desi in perioada 8 - 12 a fost verde), cu confirmare in 11 aprilie (cand de fapt nu s-a publicat nimic). Or fi chestii politice de comunicare?
Tare mult mi-ar placea sa pot avea incredere in ei... chiar si cu o marja de eroare, chiar si pe o metoda controversata...
 
Problema cu metoda electromagnetica, indiferent cine o foloseste, este cat de riguros se aplica, cat de bine detecteaza semnalul util, cat de bine il separa de variata naturala a acelui camp, fara legatura cu activitatea seismica.
 
Acuma, ca sa nu fim foarte rai;): am inteles ca marja de eroare este mare in predictia cutremurelor mici. In aceste conditii, un cutremur de 4.1 intamplat pe semafor verde (definit ca probabilitate mica de producere a unui cutremur peste 4 grade) nu ar fi o mare nenorocire.
Sa speram ca nu vom avea un 6 grade pe semafor portocaliu...:smile:
 
Back
Sus