• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)

Multumesc! Face ceva sens. Deci, pana la urma, pamantul stie ceva statistica :)
Si caracterul multi-soc, cum se spune ca ar fi fost cel din '77 (nu l-am prins, eram "pe teava" :p), cu efecte atat de distrugatoare... caracterul asta e dat tot de ruperea "de tip fragil"?
 
Nu as zice ca e specific unui singur tip de cutremur. De exemplu, chiar si seismul de magnitudine 6,8 din 6 octombrie 1908, de un evident alt tip decat al celui din 1977, pare a fi avut un caracter multisoc, din modul de manifestare. De Cel Mare de la 1802 nu mai vorbesc, un multisoc evident. Ceea ce este specific cutremurelor de tip 1838/1977 este directivitatea foarte neta spre Muntenia, cu efecte mari la Bucuresti. Nu trebuie deloc inteles ca Bucurestiul scapa neatins la celelalte tipuri de cutremure, mai ales cand magnitudinea MGR depaseste 7,2 grade (vezi 1738 cu MGR=7,4-7,5 sau 1802 cu MGR=7,6-7,7 sau 1940 cu MGR=7,4).
 
GeoX a spus:
...
Nu trebuie deloc inteles ca Bucurestiul scapa neatins la celelalte tipuri de cutremure, mai ales cand magnitudinea MGR depaseste 7,2 grade (vezi 1738 cu MGR=7,4-7,5 sau 1802 cu MGR=7,6-7,7 sau 1940 cu MGR=7,4).
EXACT! Asta e o alta fractura de logica F. prezenta pe "micile ecrane" si care ma dispera in ultima vreme... afirmatii de gemul: "urmatorul mare cutremur vrancean va fi de mare adancime si va afecta Moldova... Bucurestiul va scapa"... de parca faptul ca in Moldova va fi resimtit MAI mult decat la Bucuresti implica faptul ca la Bucuresti va fi o ploicica de vara fara urmari! :102: Se induce un fals sentiment de siguranta, de tipul "lasa, mah, ca mai merge asa". Cred ca indiferent de tipul urmatorului mare cutremur (A, B sau C), la MGR>7 Bucurestiul are probleme majore! Datorita existentei a multe cladiri inalte, vechi, neconsolidate... si a densitatii f. mari a populatiei.
 
Deci, ca sa putem discuta de un cutremur vrancean major de tip 1738 (MGR=7,4-7,5 adancime 120-135 km Muntii Buzaului) sau de tip 1802/1940 (MGR=7,7/7,4 adancime 150 km Muntii Vrancei),e musai sa vina inainte, intr-un interval de la cateva saptamani-cateva luni pana la 10-12 ani, un cutremur cu magnitudinea peste a celui din 27 octombrie 2004, deci mai mare de 6,0 grade, si la o adancime mai mare, undeva intre 120-140 km. Altfel, nu prea ar fi sanse de ceva foarte grav la adancime mare. Acolo sunt ruperi ductile, care ...necesita o faza importanta de deformare, si din acest motiv cutremurele de tip 1738 sau de tip 1802/1940 difera semnificativ de seismele vrancene de tip 1838/1977, care tind sa vina aproape "ca din senin". Sa vedem ce va mai fi.
 
B0gdan a spus:
EXACT! Asta e o alta fractura de logica F. prezenta pe "micile ecrane" si care ma dispera in ultima vreme... afirmatii de gemul: "urmatorul mare cutremur vrancean va fi de mare adancime si va afecta Moldova... Bucurestiul va scapa"... de parca faptul ca in Moldova va fi resimtit MAI mult decat la Bucuresti implica faptul ca la Bucuresti va fi o ploicica de vara fara urmari! :102: Se induce un fals sentiment de siguranta, de tipul "lasa, mah, ca mai merge asa". Cred ca indiferent de tipul urmatorului mare cutremur (A, B sau C), la MGR>7 Bucurestiul are probleme majore! Datorita existentei a multe cladiri inalte, vechi, neconsolidate... si a densitatii f. mari a populatiei.

Asa ziceam si eu cu vreo 2 pagini in urma, Bucurestiul nu va fi afectat, nici Iasiul, asa sustinea dl M. Nu ai cum sa zgudui o biblioteca din toate incheieturile si sa zici ca vaza de pe raftul din stanga nu simte. Ca energia nu va fi focalizata direct spre o locatie e alta poveste, in practica intensitatea de moment poate fi mai mica cu 1-2 grade, dar asta tine mult si de tipul solului si alti parametri, doar cutremurul nu e laser sa tragi cu el din Vrancea, printre Galati si Barila si sa lovesti fix in Ucraina ca tot asteapta aia un MGR 9 :))
In cazul Iasiului inca nu sunt lamurit daca-l sare sau il inconjoara, mai calculez :))
In realitate lucrurile sunt mai simple: vrem sa scumpim asigurarile, vrem sa expropriem niste mosnegi ca stau pe un teren banos din buricu' capitalei, dar nu vrem sa starnim isterie in masa, aviz sa o ia la goana 3mil de bucuresteni si 300mii de ieseni, ferita-sfantu sa nu se mai duca la servicii intru versarea de bani la buget. Rezulta declaratiile date. Mission accomplished!
 
Hmm... adevarul e undeva la mijloc, ca intotdeauna. Motivul pt care apar asemenea interpretari caraghioase cred ca e o combinatie intre diverse interese si dorinta, legitima de altfel, de a nu crea panica, de a calma populatia. Dar degeaba o calmezi, daca nu o si educi, prin programe serioase si coerente. Degeaba o calmezi, daca nu iei si masuri... de consolidari a cladirilor cu probleme, de pregatire si dotare a institutiilor cu responsabilitati in cazul unor catastrofe, etc. Daca doar o calmezi si atat... nu o faci decat sa astepte ca mielul, cuminte, Pastele.
 
Buna tuturor,

Ce parere aveti despre "comunicatul" acesta http://romania.usembassy.gov/acs/disaster_preparedness.html de pe siteul ambasadei SUA? Mentioneaza un risc crescut de cutremur. Vi se pare ca ar fi un articol general sau o alerta? Din pacate nu reusesc sa identific data la care a fost publicat.

Sunt super speriata si doar aici pe forum (va citesc de prin 2009, postari insa, mai rar) mai gasesc informatii utile.
 
Lightning, acel comunicat nu semnifica nimic. Americanii dau astfel de notificari in acele tari in care exista riscuri potentiale, dar nu inseamna ca e iminent un cutremur major. Am vazut ca se tot interpreteaza in fel si chip pe net, dar se ajunge la domeniul fanteziei.
Presa face un mare rau in informarea populatiei in materie de cutremure, prin rastalmaciri, scoateri din context, evidentierea doar a aspectelor senzationale, neglijand lucrurile mai practice. Chiar si pe net in retelele de socializare se colporteaza tot felul de ciudatenii, nu le lua in seama.
 
Multumesc! Am incercat si eu sa il citesc obiectiv, doar ca, din sperietura, mi-e teama ca ma axez pe "cuvinte cheie" din articole si incerc sa le interpretez ...
 
Paranoia aia se cheama grija fata cetateni. Noua ne e greu sa intelegem.
 
Chestia aia nu inseamna ca americanii ar fi fost informati ca gata, vine cutremurul. Se interpreteaza gresit. Ceea ce inainte de 1990 se colporta pe la cozile la mancare s-a transferat pe Internet in asa-zisele retele de socializare, care sunt, in general, surse si raspandaci de zvonuri care mai de care. Faptul ca e mentionat riscul seismic ca sursa potentiala de amenintare pentru siguranta cetatenilor americani aflati temporar in Romania nu inseamna deloc ca americanii ar sti ca vine ceva. Teoria conspiratiei la greu, ce sa faci.
 
Eu, de exemplu, am interpretat anuntul sub forma "vedeti ca Romania e tara in care se produc seisme si alte calamitati manmade"si pt ca nimeni nu isi permite sa anunte ceva f clar sa genereze panica, au pus-o sub forma "e risc mare sa se produca ceva".
Acum, sincer, nu am investigat sa vad ce alte anunturi mai pun si cum suna celelalte.
 
Intreb si eu ca prostul,na,ca tot nu sunt lamurita: orice cutremur major este precedat de unul de 6_6,2 sau numai cele de tipul 1940?Si alta intrebare....durata unui cutremur nu are importanta?
 
E vorba numai de cutremurele mai adanci (h > 120 km), la care ruperea are caracter ductil, necesitand o deformare mai puternica si ruperi preliminare mai evidente.
Durata unui cutremur...e o chestie mai complicata. In realitate ruperea ca atare dureaza putin, dar noi simtim efectele propagarii undelor seismice.
 
Multumesc!Dar oare dupa 1990 s-au mai respectat aceste normative?Si in Ploiesti solul este aluvionar si la adancime nu prea mare apare pietrisul.Evident,nu in tot orasul,dar in zona in care locuiesc,stratul de pietris este la nici o juma de metru...Probabil si acesta o fi unul din motivele pentru care la cutremurul din 1977 au fost afectate atat de multe blocuri in cartier nord,iar in vest decat unul singur,cu10 nivele despre care se zvonea ca a fost construit pe locul unei foste gropi facuta de o bomba in cel de al doilea razboi mondial
 
Normativul P100/1978, modificat si adaugit ulterior, tine cont astazi de toti parametrii, iar proiectarea nu consider ca are cum sa fie deficitara. Dpdv executie, aici in mod normal nimeni nu ar trebui sa fie dement sa "economiseasca" la acest capitol...
 
GeoX a spus:
Durata unui cutremur...e o chestie mai complicata. In realitate ruperea ca atare dureaza putin, dar noi simtim efectele propagarii undelor seismice.
Ruperea ca atare da, dureaza putin. Una. Dar durata resimtita a unui cutremur nu e data numai de efectele propagarii undelor seismice si tipul solului/cladirii, ci si de... numarul de ruperi. Din cate am citit, in '77 (sau '40? :unsure: nu mai stiu) au fost cel putin 3 ruperi. Parca tot aici, pe forum, am citit... cred ca Geo spunea pe undeva.
@Mihai V: Si cred ca are si durata o mare importanta in rezistenta cladirilor. Cazul ala descris, cu acceleratia solului si perioada de oscilatie a solului vs. a cladirii, e un caz ideal. In sensul definitiei din fizica. In realitate, cladirile se deterioreaza... si de-a lungul timpului si in timpul cutremurului. Materialele se fisureaza, cedeaza... in functie de stresul la care sunt supuse. E posibil ca o cladire sa reziste la un cutremur de 7.3 care dureaza 1min... si sa pice la un cutremur cu aceeasi magnitudine care dureaza 2 min,
Mihai V a spus:
... proiectarea nu consider ca are cum sa fie deficitara. Dpdv executie, aici in mod normal nimeni nu ar trebui sa fie dement sa "economiseasca" la acest capitol...
Si totusi... aici sunt cele mai mari semne de intrebare. Cel putin ale mele. Pt ca degeaba normativele sunt f bune si proiectul le respecta (e obligat sa le respecte, cel putin pe hartie, ca altfel nu se da autorizatia de constructie), daca in stilul tipic romanesc se da o spaga inspectorilor si se fac tot felul de economii... in loc de fier de 10mm baga de 5mm in betonul armat (ex. e din burta, nu cunosc constructii) si s-a dus naibii rezistenta! Cu tot proiectul ala grozav! Nimeni nu ar trebui sa fie dement, nu? Si totusi... pt bani am vazut multi "dementi"!
 
Back
Sus