• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

A miscat si fractura Owen. :16::16::16: Sa mai zica cineva ca seismele din Oceanul Indian si marginea continentala Asiatica nu vin "in haita", fie ele moderate sau mai mari. :devil::devil::devil: Asa lucreaza sistemul tectonic Indo-Australian, nu aveti ce face, asta e situatia. Vorbim de un sistem, de fapt, fiindca sunt doua componente functional-structurale: cea Australiana si cea Indiana. Care in multe cazuri tind sa actioneze oarecum sincron, eventual succesiv, uneori cvasi-simultan. Dupa cum spuneam, nu am eu gargauni nejustificati sa ma uit tot timpul la ce se intampla pe Indo-Australiana.
Vedeti, eu privesc lucrurile intr-o abordare mai sistemica asa, poate si fiindca sunt absolvent de Automatica si Calculatoare, inginer diplomat in Stiinta Sistemelor si Calculatoarelor. Un sistem e un ansamblu de complente cu relatii functionale sau dependente intre ele. Asa privesc eu multimea asta de placi si subplaci tectonice. Si am ceva satisfactii sa constat ca miscarile Indo-Australienei confirma abordarea de tip sistemic.
 
Ce vroiam sa spun e urmatorul lucru. Eu ma uit asa, mai in ansamblu, nu doar la cate un singur eveniment seismic x, care, ca atare, poate sa para nesemnificativ. Si repet ce am spus si inainte, de fapt cutremurele majore sunt rare sau chiar exceptionale in zonele in care apar, in schimb seismele moderate sunt mai dese dar si ele se leaga tot de dinamica placilor tectonice. De asta ma incapatanez sa urmaresc ce se intampla, in timp, pe diferite structuri tectonice marginale Oceanului Indian si din Asia pana in Turcia si la sud-est de Marea Neagra.
 
Cutremurul de azi din sud-vestul Pakistanului are o localizare interesanta:

450749.regional.jpg


intre sursa cutremurului produs la 18 ianuarie 2011 in zona Dalbandin (Mw=7,2) si sursele seismelor puternice din septembrie 2013 de pe un segment sudic al faliei Chaman (24 septembrie 2013 Mw=7,7, 28 septembrie 2013 Mw=6,8).
 
Cutremurul de ieri din Golful Aden este oarecum interesant pentru ca are un mecanism de focar care este putin atipic pentru cele mai multe dintre cutremurele din zona Golfului Aden. Mecanismul prezinta o importanta componenta de decrosare, dupa cum se arata pe EMSC:

GSHA5.jpg


Magnitudinea va fi ceva mai mare dupa revizuire, se pare Mw 5,6-5,7. Sa vedem daca vor urma ceva activitati in Iran. De altfel, s-a si produs un mic cutremur in nordul Iranului. Eu ma asteptam, de fapt, sa apara ceva in sudul Iranului.
 
E interesant ce alternante avem: Solomon-Hindu Kush sau diferite structuri geotectonice din Oceanul Indian. In primavara aveam alternante Nepal-Papua Noua Guinee. Cred ca asta arata, din nou, caracterul sincron in dinamica componentelor Australiana si, respectiv, Indiana. Practic, placa Indo-Australiana are o miscare generala caracterizata printr-o sincronicitate remarcabila a partii Australiene cu partea Indiana. Este un proces tectonic foarte interesant.
 
Magnitudinea finala a cutremurului din Golful Aden a ajuns la 5,7 Mw, ceea ce era de asteptat. A fost cel mai important cutremur produs in ultimii ani in Golful Aden. Ramane interesant mecanismul de focar, atipic pentru seismele din Aden, mecanism de tip strike-slip (decrosare). Sa vedem daca mai apar ceva reactii in Iran.
 
Sa vedem:


10/08/2015 04h12min UTC Solomon Mw 6,9
10/08/2015 10h05min UTC Hindu Kush Mw 5,9
12/08/2015 18h49min UTC Solomon Mw 6,5
13/08/2015 10h39min UTC Dorsala Indiana Mw 6,0
15/08/2015 07h47min UTC Solomon Mw 6,5
17/08/2015 16h17min UTC Golful Aden Mw 5,7


Simple coincidente, ar zice unii. Eu nu cred in coincidente. Sigur, nu spun ca urmeaza iar ceva in Solomon, dar spun (si am deja un sac plin de argumente serioase) ca miscarea placii Indo-Australiene prezinta elemente de sincronicitate intre cele doua sectoare, cel Australian si cel Indian. In primavara cutremurele din Nepal au alternat cu cele din Papua-Noua Guinee, cam in aceeasi maniera. Deja e prea mult ca sa vorbim de simple coincidente. Eu privesc cutremurele nu ca simple fenomene, ci ca efecte ale tectonicii globale. Si asa e mai usor de inteles de ce apar astfel de succesiuni. O abordare sistematica se dovedeste mai eficienta decat una punctuala, bazata pe circumstante singulare si pe elemente pur ocazionale.
Pentru cine imi mai da la cap ca as fi obsedat de placa Indo-Australiana si de alti cai verzi pe pereti: sa fie sanatos si sa culeaga mure si zmeurica. =))
 
Interesant acest cutremur mic din Estul Turciei-prin localizare si mecanism de focar (decrosare):


Magnitude Mw 4.5
Region EASTERN TURKEY
Date time 2015-09-07 00:37:35.7 UTC
Location 39.19 N ; 40.23 E
Depth 3 km


458062.regional.jpg


GSWT5.jpg


Bine ca a fost mic si speram ca nu vine si altceva mai mare pe acolo!
 
Epicentrul e localizat mai la nord-vest de BINGOL, pare a fi destul de aproape de capatul estic al NAF (Nord-Anatolian Fault). Repet: avand in vedere si mecanismul de focar, bine ca a fost totusi un eveniment mic. Sa speram ca nu apar si alte cutremure, mai mari, pe acolo. Zona BINGOL a mai dat cateodata unele "nazbatii" seismice, vorba lui real. :D Ia sa vedem:


22.05.1971 BINGOL 6,9
01.05.2003 BINGOL 6,4


Deci epicentrul de la BINGOL are ceva antecedente cu unele "nazbatii" seismice, speram ca nu o face din nou acum.
 
In afara de cutremurul din regiunea ins. Prince Edwards, destul de interesant e si cel de langa ins. Bouvet, tot cu mecanism de decrosare. O succesiune foarte rapida de miscari seismice, care sugereaza propagarea unor tensiuni de la extremitatea sud-vestica a Oceanului Indian, tot catre vest. Intai a fost cutremurul din Pakistan, corelat, fireste, cu deplasarea spre nord a placii Indiene. Bine ca toate aceste cutremure nu au fost totusi foarte mari.
 
Cutremurul major de azi din Afganistan a fost precedat de o activitate crescuta in Oceanul Indian, zona insulelor Prince Edwards, Dorsala Indiana Centrala, apoi in Pakistan mai multe seisme minore la intervale scurte de timp, chiar si unul moderat de 5,5 grade la est de Quetta. Mai vreti ceva ? Miscarea placii Indo-Australiene, fireste. Nu de nebun ma uit la sistemul asta, sunt corelatii evidente. De aici pleaca totul, e un sistem mare care influenteaza, direct sau indirect, mai rapid sau mai lent, mai intens sau mai slab, seismicitatea din cel putin jumatate dintre zonele seismogene majore, inclusiv din Vrancea. Q.E.D.
 
Legatura dintre activitatile Subplacii Indiene, activitatile din Asia Centrala dar si din Oceanul Indian cu cele din Vrancea(chiar si in privinta seismelor crustale!!! si nu doar din Vrancea, ba chiar si din zonele adiacente precum Galatiul) e mai mult decat evidenta si pentru un copil de clasa I. Anul trecut dupa numeroase seisme moderate si chiar puternice(6,0+) in zonele amintite adineaori, a dat Vrancea acel seism crustal de 5,7 MGR. Acum, dupa seismul de 6,0 din sudul Oceanului Indian din zona insulelor Pince Edwuard si alte seisme moderate de prin Oceanul Indian si dupa seismul de 7,5 din Afganistan a inceput sa miste si Galatiul mai bine... Acum daca e sa vina un 5,0+ in Vrancea sa nu mai spunem ca nu avem avertisemnt, mai ales ca ne aflam in lunile propice pentru seisme vrancene moderate... :D
 
Mai greu de spus ar fi de unde poate veni un cutremur vrancean subcrustal de magnitudine 5,0+ si mai ales unul de 5,5-5,7: centru-est, centru-vest, sud-vest ? Sunt in dilema. :45::45::45::43::43::43:
 
Ultimele cutremure subcrustale cu magnitudini 5,5+ s-au produs asa:

2004: 6,0 nord-est;
2005: 5,6 centru-vest;
2009: 5,7 centru-est;
2013: 5,5 centru


La GURA TEGHII nu prea se produc cutremure moderate de magnitudini 5,5-6,0. Aici au fost cutremurele puternice din 1908 si 1986. Problema e ca acum inca nu e momentul pentru un cutremur important in zona GURA TEGHII. Iar la SIRIU a fost in aprilie 1999 un cutremur de magnitudine 5,7. Iata, asadar, marea dilema.
Da, acum 11 ani am avut ultimul cutremur vrancean de magnitudine 6,0: 27 octombrie 2004.
 
GeoX a spus:
Mai greu de spus ar fi de unde poate veni un cutremur vrancean subcrustal de magnitudine 5,0+ si mai ales unul de 5,5-5,7: centru-est, centru-vest, sud-vest ? Sunt in dilema. :45::45::45::43::43::43:

Eu as zice mai degraba centru/centru-est pentru subcrustal. Nu cred ca zona vestica are chef efectiv sa faca ceva in momentul de fata.

In rest cred ca vor mai continua sforaielile crustale si cine stie... poate ceva mai perceptibil Focsani poate? Ramnic? Podisul Barladului?

O repetare a intamplarilor (epoca crustala) de la sfarsit de secol XIX, inceput de secol XX chiar nu e un capat de lume.
 
Ei, am gresit postarea, trebuia la cutremurele de la noi. Ok, revin in topic. Ieri am avut alte cutremure in Oceanul Indian si in sud-vestul Pakistanului. Sa vedem ce mai e pe acolo, cutremurul din Afganistan e doar o consecinta a unor procese foarte complicate, ale caror urmari incepand din 2012 au fost:

-megaseismele din Sumatra, decrosari masive pe Ninety Ridge la 11 aprilie 2012 (8,6 si 8,0);
-cutremurul de 6,7 grade din Mauritius-Reunion de la 26 iulie 2012;
-cutremurele din nord-vestul Iranului, zona TABRIZ-AHAR de la 11 august 2012 (6,4 si 6,3);
-cutremurul de 6,8 grade din Myanmar de la 11 noiembrie 2012;
-cutremurul de la 16 aprilie 2013 din sud-estul Iranului, zona granitei cu Pakistanul, cel mai mare produs in Iran de 40 de ani (magnitudine 7,8), dar de mare adancime, asociat cu zona de subductie Makran (care a dat si cutremurul de la DALBANDIN din sud-vestul Pakistanului de la 18 ianuarie 2011);
-cutremurele din sud-vestul Pakistanului din 24/28 septembrie 2013 (sudul faliei Chaman, partea nordica fiind rupta anterior la 31 mai 1935 prin cutremurul de la Quetta);
-cutremurul de la 12 februarie 2014 din China, pe falia Altyn Tagh;
-marile cutremure din Himalaya, Nepal, de la 25 aprilie si 12 mai 2015;
-cutremurul din Hindu Kush, Afganistan, de la 26 octombrie 2015.

Deja contabilizam o multime de cutremure mari generate direct sau indirect de placa Indo-Australiana dupa 11 aprilie 2012.
 
Observati ca la foarte putin timp dupa cutremurul moderat din zona ins. Nias, Indonezia, cam la o jumatate de ora, s-a produs si un cutremur mai mic in zona Nicobar, deci la nord. Ce arata asta ? Ce spuneam noi mereu pe aici, eu si cu real32, adica e vorba de efectele deplasarii spre nord a placii Indo-Australiene. Intotdeauna efectele se propaga de la sud spre nord. Sa vedem ce mai apare.
 
Avem si un al treilea cutremur pe Nicobar, la nord fata de primele doua si, evident, tot la nord fata de cel din Nias. Mereu tendinta de miscare spre nord, ce sa-i faci.
 
Asa cum aratam, avem activitate intensa in Oceanul Indian si pe structuri limitrofe placii Indo-Australiene: Nias, Nicobar, Dorsala Indiana Centrala, sud-vestul Pakistanului, evenimente succedate foarte rapid. Va rog sa remarcati si cutremurul, e drept nu prea mare, din Pakistan, produs pe sistemul faliei Chaman, la sud de Quetta. Este vorba de o miscare generala spre nord a placii Indo-Australiene, cu sincronicitate neta intre est si vest. Sa vedem ce mai este, nu exclud un nou cutremur major, cu magnitudinea de 7-8 grade, generat de aceasta placa. E un sistem tectonic destul de agresiv uneori, dovada si cutremurele majore din acest an produse in Nepal si Afganistan-Hindu Kush.
 
Evolutia a fost interesanta. A inceput cu cutremurul de magnitudine 5,8 din zona insulei Nias. La o jumatate de ora dupa acesta incep cutremurele din Nicobar, aratand foarte clar evolutia spre nord a procesului, in acord cu miscarea spre nord a placii Indo-Australiene. Se amplifica progresiv seismele din zona Nicobar. Dupa cateva ore, se produce un cutremur de magnitudine 4,9 in sud-vestul Pakistanului, pe un segment al faliei Chaman (va reamintiti marile cutremure din 24 si 28 septembrie 2013 produse pe un segment sudic al faliei Chaman, cel din 24 septembrie avand magnitudinea 7,7). Urmeaza o miscare in zona de tripla jonctiune din vestul Oceanului Indian precum si o noua replica in Hindu Kush, nord-estul Afganistanului. In sfarsit, noi cutremure in Nicobar, culminand cu socul principal de magnitudine 6,5.
Este, evident, o evolutie tipica, si foarte rapida, pentru sistemul tectonic Indo-Australian. Nici ca se putea mai frumos si mai evident. Tipic pentru dinamica intregului sistem, ce mai calea-valea. Asa e mereu, si asa va fi si mai departe. Sunt curios totusi daca mai da sau nu un cutremur major in viitorul apropiat. Anul 2015 a fost destul de bogat din acest punct de vedere, doua seisme majore de 7,8 si 7,3 grade in Nepal-Himalaya si un cutremur major de 7,5 grade in Afganistan-Hindu Kush.
 
Back
Sus