• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Pariuri Seismice

Avand in vedere evolutia seismica recenta, in urmatoerele 48 de ore ma astept la un mic seism in zona Vrancea, judetul VN. Un ~4,1 ml in zona intermediara, la aprox 90 km.
 
Eu fac un pariu mai extins. Pana la sfarsitul anului mai vine cel putin un cutremur vrancean de magnitudine mai mare sau egala cu 5,5. Adancimea: 125-150 km.
 
Liliana: Prin Cargus...asta au mers bine si cu zapada. Geox, desi as pierde pariul propriu, as rade foarte tare sa fie un cutremur de peste 5,5 pe 01.01.2016.
 
GeoX a spus:
Eu fac un pariu mai extins. Pana la sfarsitul anului mai vine cel putin un cutremur vrancean de magnitudine mai mare sau egala cu 5,5. Adancimea: 125-150 km.

lunile pe care le vizezi sunt martie-aprilie si octombrie-noiembrie?
 
In principiu aprilie-mai, august si octombrie-noiembrie, cu sanse mai mari.
 
apropo de zvonuri. eu zic ca nu va fi ceva de peste 6,5 anul asta.
 
salutare, pariul meu e ca pana pe 26 ianuarie 2016 o sa trebuiasca sa imi cumpar farfurii, pahare si vaze noi.

Ca prin urmare (si ca sa nu fie un pariu gol) o sa imi caut sa imi fac o asigurare de locuinta mai scumpa (la o firma serioasa) pentru urmatoarele 12 luni.

P.S,
Intensitate resimtita la vaslui VI+,
M 6.8+
Hipocentru fie la mare adancime sub 145km, fie intr-un etaj superior (120-80km).
In orice caz un cutremur diferit de ce s-a intamplat in ultima 100 de ani.
 
Eu zic 6.5-7.0 anul asta, iar in intervalul 2020-2024 unul de peste 7.0.
 
Pentru Vrancea in 2015 ma astept la cel putin un 5+, daca nu doua, si intermediare. Poate si un 4,5+ crustal/superficial.
 
Pariul meu este ca in martie o sa avem cel putin doua cutremure de 4,5-5,0 MGR, dar in restul anului nu cred ca o sa avem vreun cutremur mai mare de 5,4, poate prin octombrie-noiembrie, sa mai vina un 5,7-5,8, cel mult, dar nu 6,2 sau 6,8 cum am auzit mai sus...
 
Cutremur de magnitudine 4,0-4,7 in Vrancea pana la sfarsitul saptamanii. Probabilitate mai mare pentru o adancime focala de 120-140 km, epicentru mai pe centru, poate centru-vest, in orice caz as viza clusterul central din Muntii Vrancei. Nu exclud insa o surpriza din Muntii Buzaului.
 
Ai fost aproape GeoX cu ultimul pariu. De fapt mai e timp, mai sunt 2 zile si jumatate.

Am citit mesajele tale in care spui ca daca va veni un cutremur in viitorul apropiat, parerea ta e ca nu va fi peste cel din 1986. Am citit si "pariul" ca anul asta o sa avem un 5,5+. E o mare diferenta intre 5,5 si 7.0. Un 5,5 nu schimba neaparat mare lucru, un 6,5+ poate sa trezeasca Vrancea.

Poti sa fi putin mai exact in care e parerea ta? Dupa toata activitatea din ultimele luni, crezi ca o sa avem 6,5-6,9 anul asta?
 
quake, e greu de spus. Eu am zis si la topicul despre urmatorul cutremur important ca e important ce se intampla si in est. Oare tensiunile din 2012 in Oceanul Indian si 2013 in Iran-Pakistan sunt suficiente sau mai trebuie ceva timp ? Se pot gasi argumente pro si contra ambelor variante, e greu sa dau credit uneia sau alteia dintre cele 2 variante. Sa stii ca aceste influente externe se pot manifesta in zona noastra si la multi ani, chiar la cateva decenii, dupa perturbatia initiala din Oceanul Indian. E drept, in 2013 si 2014 s-au reactivat rapid o serie de falii din Asia, dar deocamdata Turcia nu e prea activa, totusi.
Faptul ca au fost mai multe cutremure incepand din toamna lui 2013 nu inseamna ca e iminent acum un cutremur semnificativ. Se poate, ce e drept, sa vina si ceva de magnitudine 6, dar mai departe e greu de spus: fie un 5,9-6,2, comparabil deci cu cel din 2004 si care ar putea sa nu schimbe mare lucru, fie un 6,4-6,5+ care, sigur, ar reprezenta o schimbare fata de situatia post-1990. Pe moment, nu am argumente care sa incline intr-o parte sau alta. Doar ca e improbabil ceva peste 7,0 acum. Mai vedem cum evolueaza, ce cutremure mici si moderate mai apar, ce se mai intampla in Turcia, Caucaz, Iran, Asia centrala, Oceanul Indian. Sunt multe incertitudini care marcheaza evolutia. Totusi nu mai suntem in situatia din 1977 sau din 1986 sau chiar 1990, avem Internetul la dispozitie si vedem cand incepe sa miste serios la est de noi, desi asta nu inseamna ca o sa si stim, pe termen scurt, cand va misca si la noi. Dar o idee am putea avea. Eu sunt mai optimist din punctul asta de vedere, desi cutremurul ca atare ramane totusi imprevizibil pe termen scurt. As zice un optimism prudent, rezervat. Asta pentru ca stim ca la un moment dat Vrancea "va schimba macazul" si va urma o perioada de intensificare; cutremurele din ultimii 2 ani nu inseamna totusi intensificare serioasa pentru Vrancea. Intensificare serioasa inseamna 2-3 cutremure de 6,5+ si mai multe cutremure in jur de 6,0 MGR, pe un interval de 15-35 de ani. Sa vedem cand se termina faza post-1990, care a fost o faza de stabilitate, de calm relativ.
 
quake a spus:
Ai fost aproape GeoX cu ultimul pariu. De fapt mai e timp, mai sunt 2 zile si jumatate.


Nu exclud insa o surpriza din Muntii Buzaului.

Da, a venit o miscare mica din Muntii Buzaului, precedata, fireste, de un mic cutremur in Fagaras...era si normal, tensiunile din Muntii Buzaului influenteaza si Fagarasul, am tot zis asta. E posibil sa o ia putin spre nord, de exemplu spre Gura Teghii sau spre Pietrele Insirate...poate si mai sus; de acolo ar mai putea veni un 4,0+.
 
Eu tind sa cred ca vom avea o surpriza cat de curand, un crustal pana in 6 grade spre nordul vrancei. Perioada pana la sfarsitul lunii in curs.
 
Nu cred. Faliile alea crustale nu se misca asa usor, ci la 100-150 de ani cel putin apar astfel de cutremure de 5,5+. E o varianta mai improbabila chiar decat cea a unui cutremur subcrustal major de 7+. Daca in Vrancea s-ar fi produs, in ultimii 1000 de ani cel putin, cutremure crustale de magnitudini 6,0+, ar fi existat referiri/marturii privind falieri de suprafata si alte fenomene care insotesc cutremurele crustale de magnitudini peste 6,0. Cutremurul din 22 noiembrie 2014 nu poate fi un semn pentru un cutremur crustal mare in Vrancea; evenimente similare au mai fost in 1894 si 1734, de exemplu. Mai degraba se poate invoca o legatura cu tensiuni din adancime, asta da, dar nu pentru ceva mare in crusta. Mai ales ca oricine poate vedea ca activitatea seismica crustala din nord-estul Vrancei este totusi in scadere treptata asa; vor mai fi cutremure pe acolo, fireste, dar nu cred ca va mai fi prea curand ceva de 5,5+ in zona aceea, la adancime mai mica de 70 km.
Repet: nu exista dovezi privind falieri de suprafata in judetul Vrancea. S-ar fi gasit urme din astea, marcate in stratele superficiale ale crustei, ca in alte locuri unde se produc cutremure mari crustale. Mai mult de 5,7-5,8 nu poate fi nimic in crusta terestra acolo.
 
Am auzit si eu teorii din astea, destul de excentrice si fanteziste asa, dar ele nu au baze reale. Mecanismul cutremurului din 22 noiembrie 2014 nu a fost oricum unul de decrosare, care ar fi putut induce tensiuni semnificative pe segmente vecine, s-au produs doar instabilitati locale manifestate prin grupari de seisme de 3-4 grade pe scara Richter. In plus, tendinta generala e de scadere treptata a activitatii pe acel segment al faliei Peceneaga-Camena...deci fanteziile alea sunt, sigur, frumoase, dar nimic mai mult.
In 1991, in Banat, imediat dupa cutremurul de la Banloc din 12 iulie, pai a continuat o activitate ridicata in urmatoarele luni, cu foarte multe cutremure de peste 3,5-4 grade inclusiv in focare adiacente sau chiar mai indepartate de cel al socului din 12 iulie 1991. Si se explica bine evolutia de atunci. Acum nu se prea compara, in Vrancea e altceva. Si inca ceva: de ce nu apar cutremure mari pe segmentele mijlocii ale faliei IntraMoesice, ci doar la capete la Shabla si la Campulung ? Pentru ca tensiunile care se propaga nu apuca sa se concentreze, ele se rezolva in Vrancea la adancime mare, din acest motiv falia IntraMoesica nu este sursa de cutremure mari in Campia Romana, cel putin nu la scara timpului uman. Da, apar cutremure mari la Shabla (in medie la 500 de ani) precum si la Campulung (ultimul in 1628, deci aici nu as exclude, in viitor, o mare "surpriza" seismica in zona CAMPULUNG MUSCEL).
 
De data asta, eu as miza pe un cutremur vrancean subcrustal de magnitudine 4,5+, cel mai probabil intre 4,5-5,0 grade, pana la sfarsitul acestei luni. E vorba de luna martie, da.
 
Pe world-eartquakes.com vad ca am trecut pe lista de risc pentru cutremur de peste 6,5 in luna martie.
MOST RISKY AREAS FOR A MW 6.5+ EARTHQUAKE FOR MARCH 2015
01. JAPAN (21.58%)
02. CHILE (6.5%)
03. CHINA (6.43%)
04. TURKEY (6.16%)
05. ALASKA (5.92%)
06. PAPUA NEW GUINEA (4.78%)
07. TAIWAN (3.97%)
08. ROMANIA (3.73%)
09. AFGHANISTAN (2.75%)
 
Back
Sus