quake, e greu de spus. Eu am zis si la topicul despre urmatorul cutremur important ca e important ce se intampla si in est. Oare tensiunile din 2012 in Oceanul Indian si 2013 in Iran-Pakistan sunt suficiente sau mai trebuie ceva timp ? Se pot gasi argumente pro si contra ambelor variante, e greu sa dau credit uneia sau alteia dintre cele 2 variante. Sa stii ca aceste influente externe se pot manifesta in zona noastra si la multi ani, chiar la cateva decenii, dupa perturbatia initiala din Oceanul Indian. E drept, in 2013 si 2014 s-au reactivat rapid o serie de falii din Asia, dar deocamdata Turcia nu e prea activa, totusi.
Faptul ca au fost mai multe cutremure incepand din toamna lui 2013 nu inseamna ca e iminent acum un cutremur semnificativ. Se poate, ce e drept, sa vina si ceva de magnitudine 6, dar mai departe e greu de spus: fie un 5,9-6,2, comparabil deci cu cel din 2004 si care ar putea sa nu schimbe mare lucru, fie un 6,4-6,5+ care, sigur, ar reprezenta o schimbare fata de situatia post-1990. Pe moment, nu am argumente care sa incline intr-o parte sau alta. Doar ca e improbabil ceva peste 7,0 acum. Mai vedem cum evolueaza, ce cutremure mici si moderate mai apar, ce se mai intampla in Turcia, Caucaz, Iran, Asia centrala, Oceanul Indian. Sunt multe incertitudini care marcheaza evolutia. Totusi nu mai suntem in situatia din 1977 sau din 1986 sau chiar 1990, avem Internetul la dispozitie si vedem cand incepe sa miste serios la est de noi, desi asta nu inseamna ca o sa si stim, pe termen scurt, cand va misca si la noi. Dar o idee am putea avea. Eu sunt mai optimist din punctul asta de vedere, desi cutremurul ca atare ramane totusi imprevizibil pe termen scurt. As zice un optimism prudent, rezervat. Asta pentru ca stim ca la un moment dat Vrancea "va schimba macazul" si va urma o perioada de intensificare; cutremurele din ultimii 2 ani nu inseamna totusi intensificare serioasa pentru Vrancea. Intensificare serioasa inseamna 2-3 cutremure de 6,5+ si mai multe cutremure in jur de 6,0 MGR, pe un interval de 15-35 de ani. Sa vedem cand se termina faza post-1990, care a fost o faza de stabilitate, de calm relativ.