Fac niste precizari. Cand am bagat la pariuri ca ma astept ca pana la sfarsitul lunii martie in Vrancea sa se produca un cutremur subcrustal de magnitudine 4,5+, intre 4,6-5,0 grade, nu am trantit ceva la intamplare, fiindca eu nu dau cu zarul si nu sunt ghicitor in bobi. Si nici predictie reala nu poate fi considerata, fiindca ar fi trebuit sa dau, pe langa locatie, magnitudine, intervalul de timp, si o probabilitate de confirmare/infirmare a evenimentului.
Totusi, stiti bine ca din 2006 incoace, de cand activez pe acest forum, urmaresc zilnic activitatea Vrancei si, fara a pretinde ca i-as fi prins spilul, totusi am putut remarca faptul ca exista niste regularitati si ritmicitati in evolutia seismicitatii. Am discutat in multe randuri cu real32, caruia ii multumesc pentru ca m-a ajuntat sa inteleg anumite lucruri care, iata, s-au confirmat cu varf si indesat.
Ei, Vrancea are si ea niste tabieturi care, in mare, pe termen lung, tinde sa si le cam respecte. Cutremurele nu vin chiar intamplator, mai ales cele mari, Se stie ca in martie de obicei avem o crestere relativa de seismicitate, din motive care, sigur, sunt discutabile, nu insist momentan pe ele. Regularitati interesante se observa si in cazul cutremurelor mici (M < 5,0) si moderate (M ~5,5), nu doar in cazul marilor seisme vrancene. E sigur ca Vrancea nu e insa un automat, ca uneori ne poate surprinde; de exemplu, in toamna anului trecut asteptam un nou cutremur moderat de magnitudine 5,5+, care eveniment a venit, dar a fost crustal, ceea ce ne-a surprins pe toti, chiar si pe seismologi. Eu nu sunt seismolog, sunt un amator care urmareste de peste 10 ani evolutia Vrancei (chiar daca pe forum doar de la 11 martie 2006). Cand pun ceva la pariuri insa, nu o fac la intamplare, chiar daca e o zona mai lejera, mai de divertisment asa. Ma bazez pe unele observatii pe care le-am tot facut urmarind cum evolueaza in timp cutremurele din Vrancea. Se confirma ca exista alternante a unor perioade de crestere a activitatii seismice cu perioade de scadere.
Asta nu inseamna ca vom cunoaste momentul cand s-ar putea produce un cutremur ceva mai puternic (de magnitudine MGR > 6,0). Am mai discutat la topicul cu perspective seismice pentru 2015 si anii urmatori, sigur ca se poate sa mai avem si anul asta unul sau doua cutremure de magnitudini peste 5,0 sau ceva de 5,5+ si nu exclud chiar si un cutremur de magnitudine 6; dar nu se poate spune sigur nici ca va fi neaparat anul asta. Prefer sa fiu rezervat in privinta asta. Nu fac ca cei care de 10 ani si ceva incoace ne tot anunta cutremur puternic in fiecare an.