• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Pariuri Seismice

Dommy, de 7 ani tot anunta aia cutremur "expected" in fiecare an in Romania. Sunt niste impostori de duzina care vor doar sa isi faca trafic: cutremur "expected" in 2009-2013, 2010-2014, 2011-2015, 2012-2016, 2013-2017. Nu dau 2 bani pe sarlatanii aia. Sunt din aia de duzina.
 
Cand escrocii aia pun cutremure asa-zis prevazute din Japonia pana in Papua-Noua Guinee, rezulta clar SARLATANIA ORDINARA. Cu sarlatanii ordinari NICI nu am ce discuta.
 
Eu zic sa nu mai luati in seama porcaria aia, ca de 7 ani o tin langa cu cutremur "expected" in Romania. Vax albina, pasta si basta! In n ani sigur ca vine si un cutremur, dar nu pentru ca l-ar fi prevazut escrocii aia nenorociti.
 
Da, si mie mi s-a parut ca anumite lucruri sunt cam dubioase. Urmaresc site-ul doar de 1 saptamana, nu stiu ce au mai zis in trecut insa am observat un lucru clar. Prezic un cutremur in perioada 2013-2017 de exemplu si intotdeauna anul cu cel mai mare risc este cel de mijloc (2015), 2010-2014 (2012),etc. De aici trag concluzia ca este doar o probabilitate matematica. Niciodata nu au anuntat perioada 2010-2018 si riscul cel mai mare
In 2017, pt ca matematic, jumatatea e cea mai apropiata de un eventual eveniment.

Teoriile tale cu privire la legatura dintre Turcia si Vrancea si faptul ca pana nu vine un cutremur de peste 5-5,5 nu ne putem astepta la un 7+, mi-au dat incredere chiar daca nu este un lucru 100% sigur.
 
Evident ca nu e sigur. Dar exista totusi niste certitudini: in Vrancea alterneaza perioade de intensificare a activitatii seismice, in care se produc cel putin cate 2 seisme de magnitudini 6,5-6,7+, cu perioade de stabilitate relativa (cum a fost cea de dupa 1990). E o certitudine in aceasta alternanta foarte interesanta. Imi mentin insa parerea ca e improbabil un cutremur cu magnitudinea peste 7,0 asa, peste noapte. Nu merg pana in 2040, dar nici peste noapte, de azi pe maine. Despre un cutremur de 6+...mai vedem, depinde de unele conjuncturi interne si externe, factorul intern contand in proportie cam de 70-80%, iar cel extern avand rol de amplificare sau de grabire a unor procese.
 
ceva peste 7,6 in pacific in urmatoarele 35 de zile :p
 
6,2-6,6 in Turcia, pina la sfirsitul lunii.

Urmatorii, noi, un 5,5+ in max 2 luni.
 
GeoX a spus:
De data asta, eu as miza pe un cutremur vrancean subcrustal de magnitudine 4,5+, cel mai probabil intre 4,5-5,0 grade, pana la sfarsitul acestei luni. E vorba de luna martie, da.

Mi-a iesit pariul. Yes! :D :D
 
Esti tare GeoX, acum zi-ne ce pariezi pentru un 6,5+?
 
Eu pariez ca cel putin pana la toamna nu va fi un 6.5+... Si nici dupa nu cred ca va fi pana la finalul anului.

Pariez si eu ca sa fiu on-topic:

11 mai - 3,2 Vrancea

23 iulie - 2,4 Vrancea

1 august - 3,4

30 august - 3,0

.....:))
 
GeoX a spus:
GeoX a spus:
De data asta, eu as miza pe un cutremur vrancean subcrustal de magnitudine 4,5+, cel mai probabil intre 4,5-5,0 grade, pana la sfarsitul acestei luni. E vorba de luna martie, da.

Mi-a iesit pariul. Yes! :D :D

FELICITARI!!!
pentru aprilie cum pariezi? :)
 
Ei, eu iau in calcul toata primavara, deci pana in mai inclusiv; doar stim ca Vrancea de obicei isi mai creste activitatea si are tendinta sa mai dea cutremure moderate cam in toata perioada asta.
 
Fac niste precizari. Cand am bagat la pariuri ca ma astept ca pana la sfarsitul lunii martie in Vrancea sa se produca un cutremur subcrustal de magnitudine 4,5+, intre 4,6-5,0 grade, nu am trantit ceva la intamplare, fiindca eu nu dau cu zarul si nu sunt ghicitor in bobi. Si nici predictie reala nu poate fi considerata, fiindca ar fi trebuit sa dau, pe langa locatie, magnitudine, intervalul de timp, si o probabilitate de confirmare/infirmare a evenimentului.
Totusi, stiti bine ca din 2006 incoace, de cand activez pe acest forum, urmaresc zilnic activitatea Vrancei si, fara a pretinde ca i-as fi prins spilul, totusi am putut remarca faptul ca exista niste regularitati si ritmicitati in evolutia seismicitatii. Am discutat in multe randuri cu real32, caruia ii multumesc pentru ca m-a ajuntat sa inteleg anumite lucruri care, iata, s-au confirmat cu varf si indesat.
Ei, Vrancea are si ea niste tabieturi care, in mare, pe termen lung, tinde sa si le cam respecte. Cutremurele nu vin chiar intamplator, mai ales cele mari, Se stie ca in martie de obicei avem o crestere relativa de seismicitate, din motive care, sigur, sunt discutabile, nu insist momentan pe ele. Regularitati interesante se observa si in cazul cutremurelor mici (M < 5,0) si moderate (M ~5,5), nu doar in cazul marilor seisme vrancene. E sigur ca Vrancea nu e insa un automat, ca uneori ne poate surprinde; de exemplu, in toamna anului trecut asteptam un nou cutremur moderat de magnitudine 5,5+, care eveniment a venit, dar a fost crustal, ceea ce ne-a surprins pe toti, chiar si pe seismologi. Eu nu sunt seismolog, sunt un amator care urmareste de peste 10 ani evolutia Vrancei (chiar daca pe forum doar de la 11 martie 2006). Cand pun ceva la pariuri insa, nu o fac la intamplare, chiar daca e o zona mai lejera, mai de divertisment asa. Ma bazez pe unele observatii pe care le-am tot facut urmarind cum evolueaza in timp cutremurele din Vrancea. Se confirma ca exista alternante a unor perioade de crestere a activitatii seismice cu perioade de scadere.
Asta nu inseamna ca vom cunoaste momentul cand s-ar putea produce un cutremur ceva mai puternic (de magnitudine MGR > 6,0). Am mai discutat la topicul cu perspective seismice pentru 2015 si anii urmatori, sigur ca se poate sa mai avem si anul asta unul sau doua cutremure de magnitudini peste 5,0 sau ceva de 5,5+ si nu exclud chiar si un cutremur de magnitudine 6; dar nu se poate spune sigur nici ca va fi neaparat anul asta. Prefer sa fiu rezervat in privinta asta. Nu fac ca cei care de 10 ani si ceva incoace ne tot anunta cutremur puternic in fiecare an.
 
Avand in vedere caracteristicile generale ale activitatii seismice din Vrancea, dar si situatia actuala, ma incumet la un nou pariu. Asa cum am spus si pe chat, il extind ca perioada pentru a acoperi toata aceata primavara, pana la sfarsitul lunii mai. Pariul este urmatorul: cutremur subcrustal de magnitudine mai mare sau egala cu 5,0 (ML, scara Richter), poate chiar din clasa 5,5+; nu cred insa ca sunt sanse mari ca pana atunci sa vina ceva foarte mare, in cel mai rau caz 5,5-6,2 grade. Sanse mici pentru ceva peste ML=6,2 in aceasta primavara. Mai greu e cu adancimea focarului si localizarea epicentrului in raport cu capetele blocului litosferic; parca as miza pe ceva central, poate centru-vest (cu sanse mai mari la adancime foarte mare, 135-150 km, desi nu exclud nici o surpriza de tip 1973) sau poate centru-est. Daca vine de la centru-est, adancimea ar putea fi mai mica de 140 km. Astept si eu cu interes urmatorul cutremur moderat de 5,5+ ML, sa vedem in ce context ar putea veni si ce elemente de surpriza ar putea ajunge.
 
Pentru restul primaverii, eu ma astept la unu sau doua cutremure cuprinse intre 4,5 si 5,6 ml, venite de la o adancime mai mica de 130 km. Zona nu o mentionez pentru ca, data fiind dinamica situatiei din ultimele luni, e posibil sa vina si din Buzau si din Vrancea, de pe oricare din flancuri sau din centru, desi mai mult parca as miza pe centru, dar mai spre Buzau.
 
Mizez in continuare pe un cutremur moderat de magnitudine 5,5+ in aceasta primavara, si asta nu numai in baza caracteristicilor actuale ale seismicitatii vrancene, dar si pe asteptarile privind un maxim triplu 2013-2015. Am mai avut maxime triple in ultimii 30 de ani in 1985-1987 si 1999-2001. Ar fi timpul pentru un alt maxim triplu. Nu inseamna ca vine acum ceva semnificativ, totusi.
 
si eu pariez pe un 5.5+ pe centru, undeva pe la ~110km, pentru anul asta
 
Pai daca se concretizeaza un maxim triplu atunci teoretic cresc si sansele pentru ceva major in viitorul apropiat.
 
Nu neaparat, vezi cazul 1999-2000-2001. E drept ca la cativa ani dupa maximul triplu a venit cutremurul din 27 octombrie 2004, deci s-ar putea sugera ca maximele triple ar fi mai relevante.
 
Back
Sus