Ai dreptate BiaX, oricum eu am spus si la topicul de Comentarii ca trebuie sa mai asteptam sa vedem daca se continua si dupa luna aprilie. Daca intr-adevar o tine in acelasi ritm, cu sau fara cutremure mai mari de 5-5,5 grade, atunci sigur ca pot fi luate in considerare si alte semnificatii. Pana atunci sunt destul de rezervat. Sigur, tentatia e sa cautam asemanari cu activitatea seismica din 1940, care intr-adevar a fost destul de ridicata inca de la inceputul anului. Dar stii ce se spune in popor: "seamana dar nu rasare". Oricum, indiferent cand va veni un cutremur mai important (care sigur va veni la un moment dat), si indiferent cat de mare va fi acesta (fie cu o magnitudine MGR=6,6-7,0 fie peste 7,0), trebuie sa ne asteptam sa fie si niste elemente mai deosebite fata de ce s-a observat la cutremure puternice (MGR > 6,7) anterioare, lucrurile nu se reproduc chiar identic, va exista cel putin un element de diferentiere in succesiunea eventualelor seisme precursoare. In ceea ce priveste un cutremur de magnitudine 7+, eu tot cred ca va trebui sa vina un seism de magnitudine 6-6,5 inainte, tine de o anume dinamica, respectata mai ales pentru cutremurele mai adanci: cele din palierul 120-140 km (tip 1738) respectiv cele din palierul 140-160 km (tip 1802/1940).
Apropos, in decembrie nu prea au fost cutremure majore. Mai degraba in octombrie-noiembrie sau sfarsit de august.
Deci eu nu resping neaparat ideea unui cutremur major in 2014-2015, spun doar ca inca nu sunt elemente suficiente, si cum bine spunea BiaX, trebuie vazut daca aceasta activitate va mai continua in acelasi ritm, cu mici variatii inerente, si dupa aprilie-mai. Fiindca au mai fost si in trecut perioade mai active seismic in martie-aprilie, nu doar in 1999, si nu s-a intamplat totusi nimic deosebit. Deci daca se intinde pe o durata mai mare de 4-6 luni, atunci...vom vedea.
In concluzie, e prematur sa se spuna ca "seamana cu 1940", dupa numai cateva luni. Mai vedem, dar indiferent cand si cat de mare va fi un cutremur important de magnitudine 6,7+, sa incercam sa ne pregatim cum putem, sa stim ce avem de facut, sa constientizam ca in afara de prabusirea cladirilor, exista multe alte pericole cu probabilitate mai mare de materializare chiar si in cazul unui seism care nu e major (MGR=6,6-7,0).