• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)

Si cam pe ce s-ar baza acest "feeling" ? Cutremurele sunt, in esenta, niste fenomene fizice care au nevoie de niste conditii sa se produca, ele nu prea vin la intamplare, cred ca esti de acord cu asta. Si cand iti cer argumente mai concrete, te-as ruga sa invoci nu cutremurele astea mici din ultima vreme. De acord, pot avea unele semnificatii pe termen scurt, mediu sau/si lung. Dar sunt curios ce alte argumente, mult mai concrete, imi poti aduce. Fiindca, asa, si eu mai am tot felul de "feeling"-uri, dar nu inseamna ca ele se confirma intotdeauna. Anul trecut cutremurul din 6 octombrie mi-a confirmat anumite asteptari. Dar nu intotdeauna ti se confirma asteptarile in ceea ce priveste seismele. Tocmai de aceea noi asteptam ceva mai concret, niste argumente care sa poata fi evaluate si cantitativ, nu doar calitativ. Cred ca esti de acord ca stiinta opereaza mult la nivel cantitativ, cu indicatori numerici, mai ales in cazul domeniilor care includ aspecte de fizica...
 
Ambii e posibil sa aveti dreptate...sau nu! Timpul va da dreptate unuia sau altuia... Cert este ca fie de va fi...fie nu...trebuie sa-ti iei niste masuri! Nici la un 7,4 nu cred ca vom cauta prin daramaturi, dar e posibil sa ai biblioteca in cap daca nu o ancorezi... Sau sa te taie un geam daca esti pe strada si nu stii ce sa faci! Cred ca pe asta pune Geo accentul...
 
sa mi fie cu iertare ca intervin,dar domnul Kamath nu prea pare a fi un novice in acest domeniu,mai mult am impresia ca " doar a turnat un pic de benzina pe foc" !
 
Buna seara! Chiar daca nu am mai intrat pe sait, v-am citit mereu cand s-au anuntat cutremure si am citit parerile celor care au scris. Referitor la activitatea din ultimele zile, parerea mea, a unui cititor banal, fara pregatire in domeniu este urmatoarea (bazata la fel, pe feeling...); cutremurele au fost destul de mari pentru o activitate normala. Activitatea preliminara seismului de 5 grade poate fi considerata presoc pentru seismul de 5, cu toate ca seismele au fost cam mari. Dupa cutremurul de 5 grade, a venit cel de 4,6 grade care este la fel, putin cam mare. Poate fi considerat o replica, o descarcare ulterioara a cutremurui de 5, dar avand in vedere activitatea usor marita, poate fi considerat si un seism prealabil pentru ceva mai mare. Dupa un cutremur de 4,6, asa cum spunea si GeoX, nu cred ca poate veni un cutremur mai mare de 7, dar poate veni unul de la 5,5 in sus, spre 6. Eu cred ca abia dupa ce vin aceste cutremure (si daca vin!) ne putem gandi la unul peste sapte. Cel mai bine e sa vedem perioada urmatoare. Daca Vrancea nu se linisteste saptamana asta, atunci ne putem astepta la mai mult. Imi cer scuze, nu vreau sa alarmez, dar cred ca perioada care urmeaza e relevanta. Trebuie remarcat si ca alte cutremure majore din trecut au fost, de obicei, in noiembrie, decembrie, deci nu e perioada propice. Totusi, nu e relevant. Ceea ce s-a petrecut acum a trezit atentia, dar se poate linisti. Daca nu o face, atunci...eu cred ca poate veni ceva mai mare. Mie personal imi pare o activitate putin peste normal...
 
Ai dreptate BiaX, oricum eu am spus si la topicul de Comentarii ca trebuie sa mai asteptam sa vedem daca se continua si dupa luna aprilie. Daca intr-adevar o tine in acelasi ritm, cu sau fara cutremure mai mari de 5-5,5 grade, atunci sigur ca pot fi luate in considerare si alte semnificatii. Pana atunci sunt destul de rezervat. Sigur, tentatia e sa cautam asemanari cu activitatea seismica din 1940, care intr-adevar a fost destul de ridicata inca de la inceputul anului. Dar stii ce se spune in popor: "seamana dar nu rasare". Oricum, indiferent cand va veni un cutremur mai important (care sigur va veni la un moment dat), si indiferent cat de mare va fi acesta (fie cu o magnitudine MGR=6,6-7,0 fie peste 7,0), trebuie sa ne asteptam sa fie si niste elemente mai deosebite fata de ce s-a observat la cutremure puternice (MGR > 6,7) anterioare, lucrurile nu se reproduc chiar identic, va exista cel putin un element de diferentiere in succesiunea eventualelor seisme precursoare. In ceea ce priveste un cutremur de magnitudine 7+, eu tot cred ca va trebui sa vina un seism de magnitudine 6-6,5 inainte, tine de o anume dinamica, respectata mai ales pentru cutremurele mai adanci: cele din palierul 120-140 km (tip 1738) respectiv cele din palierul 140-160 km (tip 1802/1940).
Apropos, in decembrie nu prea au fost cutremure majore. Mai degraba in octombrie-noiembrie sau sfarsit de august.
Deci eu nu resping neaparat ideea unui cutremur major in 2014-2015, spun doar ca inca nu sunt elemente suficiente, si cum bine spunea BiaX, trebuie vazut daca aceasta activitate va mai continua in acelasi ritm, cu mici variatii inerente, si dupa aprilie-mai. Fiindca au mai fost si in trecut perioade mai active seismic in martie-aprilie, nu doar in 1999, si nu s-a intamplat totusi nimic deosebit. Deci daca se intinde pe o durata mai mare de 4-6 luni, atunci...vom vedea.
In concluzie, e prematur sa se spuna ca "seamana cu 1940", dupa numai cateva luni. Mai vedem, dar indiferent cand si cat de mare va fi un cutremur important de magnitudine 6,7+, sa incercam sa ne pregatim cum putem, sa stim ce avem de facut, sa constientizam ca in afara de prabusirea cladirilor, exista multe alte pericole cu probabilitate mai mare de materializare chiar si in cazul unui seism care nu e major (MGR=6,6-7,0).
 
Da, asa e, octombrie - noiembrie nu noiembrie - decembrie, am gresit.
Acuma... ca sa fiu un pic prapastioasa...Undeva, pe un topic, citisem la un moment dat anumite date statistice. Atunci parca am remarcat ca dupa o serie de trei cutremure peste 5,5, a venit unul mare, alternand astfel: o data peste 6, o data peste 7. Cele trei cutremure peste 5,5 au fost, in 2004, 2009 si in 2014, prin urmare... Eu zic ca in prezent, chiar si cu datele actuale, sunt sanse sa apara unul de 6+, iar daca se agita si vine 1-2 peste 5,5, atunci sunt sanse si de unul peste 7.
Sa nu uitam cutremurul din 1990. Atunci parca a fost peste 6 si a fost in aceeasi perioada, mai. Referitor la ce spuneai, GeoX, legat de mobila, etc, aici ai perfecta dreptate, acolo e problema. Uite, cautand date despre cutremurul din mai 90 am gasit un articol in care se spune ca au fost opt morti si 360 raniti la nivel national. Nici nu stiam...
Sa speram ca asta a fost tot...
 
http://ro.wikipedia.org/wiki/Listă_de_cutremure_în_România
Are cineva idee despre corectitudinea datelor din lista cutremurelor de pe wikipedia? Cred ca la magnitudini sigur sunt ceva greseli, se amesteca Richter cu magnitudea de moment.

Mie mi se par infricosator de frecvente cutremurele mari, cutremure 7+ la doar cativa ani distanta uneori, de cutremurele 6+ nici nu mai zic. Faptul ca noi am avut in ultimii 20 de ani doar un amarat de 6.0 nu prea corespunde cu lista asta, mai degraba perioada 1977-1990 pare apropiata de medie.

Am gasit o harta foarte interesanta a intensitatii simtite pe teritoriul Ucrainei din cauza mai multor cutremure din Vrancea. Poate sa imi spuna cineva cat de adevarata e ?
Seismich_ukr2004comp_0.jpg

Intensitate VIII pana aproape de Odessa in 1802? Groaznic. Intensitate V la Kiev in 1940 si 1738? In 1838 izoseista V ajunge pana in Rusia, parca se zicea ca 1838 e tip 1977 cu influente majore spre Muntenia dar pare ca s-a simtit mai tare decat ala din 1940. Am gasit niste cronici rusesti intr-un articol care ziceau ca a durat 5 minute cutremurul atunci. Wikipedia zice 2 minute jumatate, pana la 5 mai e destul totusi. O sa incerc sa le mai gasesc, poate nu am vazut bine.
 
Informatiile din lista de cutremure de pe wikipedia sunt clar gresite. De exemplu, cutremurul din 1802 nu putea avea intensitatea XII, e chiar o aberatie monumentala. Mai sunt si alte aberatii in lista aia, aberatii mai mari sau mai mici, oricum nu te baza pe ea.
In Vrancea exista totusi o anume periodicitate cu alternanta unor cutremure de diferite tipuri, pe diferite paliere de adancime si cu ruperea unor clustere diferite. De aceea se succeda perioade mai active cu perioade cu numar mai mic de cutremure.
De regula, dupa un cutremur major (MGR > 7,0) produs la o foarte mare adancime (140-160 km) pe partea dinspre Muntii Vrancei urmeaza o perioada de cel putin 25-40 de ani fara alte cutremure puternice (MGR > 6,7), perioada insa in care putem avea cutremure ceva mai mici (de maxim 6,5 grade MGR). Insa dupa un cutremur semnificativ din palierul 120-140 km Muntii Buzaului sau, uneori, dupa unul din palierul superior din nord-estul Vrancei, poate urma o perioada de instabilitate seismica, cu alte cutremure de magnitudini care uneori depasesc chiar 6,5-6,7 grade. Oricum, fiecare cutremur major mai schimba ceva in dinamica seismicitatii vrancene, asa ca ma astept ca si la urmatorul cutremur major sa se consemneze anumite modificari, indiferent cand se va produce el.
 
Cu alte cuvinte, daca urmatorul cutremur vrancean important (MGR > 6,5-6,7) vine din Muntii Buzaului, palierul de adancime 120-140 km, este de asteptat sa cam destabilizeze mai departe blocul litosferic, ceea ce va predispune Vrancea la alte cutremure cu magnitudini de peste 6,0 si chiar peste 6,5-6,7 grade in urmatorii 10-15 ani. Asta e situatia, nu ai ce-i face. In schimb, daca vine de la foarte mare adancime (in jur de 150 km) din Muntii Vrancei, iar magnitudinea MGR depaseste pragul de 7,0, atunci sunt sanse ca in urmatorii minim 25 de ani (probabil mai mult) sa nu mai avem probleme deosebite. De regula, ruperile majore din partea foarte adanca tind sa cam "reechilibreze" blocul, cu o detensionare generala pe termen mai lung. Nu inseamna ca nu vor mai fi cutremure in perioada respectiva, ci ca scad sansele sa avem seisme mai mari de 6,5-6,7 grade timp de cel putin 25 de ani. Asa functioneaza Vrancea.
 
Depinde si de marimea lui, dar si de factori locali, de reactia cladirii la miscarea pamantului. Tipic cutremurele mari dureaza cam 1 minut, uneori 1-2 minute.
 
Am inteles..intrebam fiindca vazusem pe un link ca in 1802, cutremurul a durat 2 minute si 30 de secunde, ceea ce mi se pare enorm de mult..adica cu cat dureaza mai mult cu atat si daunele sunt mai mari.
Plus ca nu stiu, banuiesc ca intensitatea unui cutremur difera in cele 2 minute, adica nu te zgaltaie la maxim timp de 2 minute :)
 
Sa revenim mai la topic. Parerea mea (pe care mi-o asum) este ca DACA va fi un cutremur vrancean important in perioada 2014-2015 (atentie, e cu DACA, clar, nu spun ca sigur va fi, nimeni nu are cum sa stie sigur si aici nu se fac predictii, doar ne dam cu parerea ca observatori externi), atunci:
-cutremurul va avea epicentrul in capatul de SV al blocului litosferic, in Muntii Buzaului, iar adancimea focarului va fi de 130+/-10 km (deci la 120-140 km);
-de asemenea, magnitudinea (pe scara Richter, nu magnitudine moment Mw, atentie!!!) ar putea fi MGR=6,6-6,8, deci mai mica decat a cutremurului din 1986 (MGR=7,0).

La cum se misca acum, parca nu ar fi sanse de ceva catastrofal acum, de altfel nici nu prea are cum sa fie fara ceva de magnitudine 6-6+. S-ar putea foarte bine sa nu fie nimic si sa se rezume doar la cutremure moderate (asta nu inseamna insa ca aceste cutremure moderate de magnitudini 5,5+ vor descarca Vrancea, nu prea au cum). Vom vedea, eu doar asta presupun ca ar putea fi, repet, pe baza a ceea ce s-a intamplat in ultimii 2 ani si a evolutiilor curente.
 
Tocmai a mai fost un cutremur. Conform INFP a avut 3,9 grade, 108 km adancime...Poate fi considerat un raspuns (nu replica!) la cel de 5 grade de zilele trecute? Avand in vedere ca e la o adancime mai mica, e posibil ca socul produs la cel de 5 sa se transmita in etajele superioare si sa dea alte cutremure? Ma refer aici la cel 4,6 dar si la cel de azi, evaluat initial la 4 grade pe Richter.
 
BiaX, am sa-ti raspund la topicul de Comentarii la seismele zilnice din Romania. Fiindca e un topic cu mai multe posibilitati de divagare, aici as vrea sa fim mai mult contonati doar pe ipoteze, pareri, aprecieri despre cum ar putea fi urmatorul cutremur important in Vrancea, caracteristici etc.
 
GeoX a spus:
-cutremurul va avea epicentrul in capatul de SV al blocului litosferic, in Muntii Buzaului, iar adancimea focarului va fi de 130+/-10 km (deci la 120-140 km);
-de asemenea, magnitudinea (pe scara Richter, nu magnitudine moment Mw, atentie!!!) ar putea fi MGR=6,6-6,8, deci mai mica decat a cutremurului din 1986 (MGR=7,0).

Sa intelegem ca ar fi de asteptat o perioada de instabilitate in urmatorii ani, cu mai multe cutremure > 6.5? Intreb tinind cont de ce scriai acum citeva zile:

Insa dupa un cutremur semnificativ din palierul 120-140 km Muntii Buzaului sau, uneori, dupa unul din palierul superior din nord-estul Vrancei, poate urma o perioada de instabilitate seismica
 
Daca se produce un cutremur de magnitudine 6,6-6,8 in Muntii Buzaului la 120-140 km adancime, e posibil ca in urmatorii 10-15 ani Vrancea sa fie mai instabila, dar e greu de spus si cum ar putea fi instabilitatea respectiva. In orice caz, cutremurele din palierul mijlociu de adancime din Muntii Buzaului tind sa cam "dezechilibreze" blocul litosferic vrancean, ceea ce explica situatii de genul urmator:


1738-1740, 1790-1793-1802, 1829-1838, (1893-)1894-1908-1912, (1977-)1986-1990


Am pus in paranteze cutremurele din 1893 si 1977 fiindca se poate intampla ca si cutremure semnificative din palierul superior si capatul de NE sa antreneze perioade de instabilitate.
Doar un cutremur foarte adanc (adancime 140-170 km) si de magnitudine MGR > 7,0 din Muntii Vrancei poate sa mai stabilizeze situatia pe termen mai lung, in sensul ca nu ne vom mai astepta la cutremure mai mari de 6,5 grade timp de 25-40 de ani.
In rest, se poate orice din acest punct de vedere. Oricum, eu nu ma astept ca primul cutremur vrancean de magnitudine 6+ sa fie si catastrofal, adica sa depaseasca 7,0.
 
Back
Sus