Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
GeoX a spus:Va reamintesc ca nici un calcul energetic si nu stiu cati Joules nu explica situatii de genul 1790-1802. Nici o socoteala nu explica de ce dupa un cutremur destul de puternic, de magnitudine MGR 6,9, produs la 6 aprilie 1790, a urmat unul foarte mare de magnitudine 7,7 la 26 octombrie 1802. Nici o socoteala cu Joules nu explica asta.
Daca are mecanism de decrosare si se produce pe jumatatea estica a faliei Nord-Anatoliene, nu ne fereste de un seism puternic, ba chiar il prevesteste de obicei... E bine ca deocamdata nu putem vorbi de asa ceva si astfel chiar daca avem activitatea asta mai intensa in Vrancea sansele pentru un 7,0+ in viitorul foarte apropiat sunt aproape nule...RazvanIS a spus:In plus ar trebui luat in calcul si ce se petrece in alte zone seismice. Cu alte cuvinte, un cutremur puternic in Turcia ne fereste (sau nu?) de un cutremur cu magnitudine peste 7.
GeoX a spus:Bun venit pe forum, Razvan!
Ei, nimeni nu subestimeaza un cutremur de tipul celui din 1986, stiu ca el s-a simtit tare la voi, inclusiv din cauza directivitatii. Dar faci abstractie si de cutremurul din 1990, care a fost de tipul cu directivitate spre Muntenia. Eu nu cred ca vom avea prea curand un cutremur de tipul celui din 1977 si de magnitudinea acestuia. In ceea ce priveste un cutremur important (MGR=6,7+), cred totusi ca va fi mai adanc, fie la 120-140 km, fie la 140-160 km, ramane de vazut. Cutremurele de tip 1977 nu vin totusi atat de des (ma refer la un seism major de magnitudine MGR=7,2 la adancimea de 90 km).
Care din cele doua variante crezi ca ar fi mai probabil sa destabilizeze Vrancea pe termen mai lung?GeoX a spus:-zona adanca din Muntii Vrancei, adancime 140-160 km ?, sau
-zona din Muntii Buzaului, adancime 120-140 km ?